Wykonanie
Anioły witają Nowy Rok pysznym
orzechowym tortem z masą
kawową. Życzymy Wam słodkości.....Składniki na ciasto:8
jajek0,5 szklanki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
bułki tartej30 dag
orzechów włoskich zmielonych
Jajka ubić z
cukrem za pomocą miksera na puszystą masę, dodać pozostałe składniki, wylać na tortownicę i piec ok 35 minut w 180 stopniach.Masa:4
jajka,0,5 szkl
cukru pudru,1,5 -2 kostki
masła,2 łyżki
kawy rozpuszczalnej,opcjonalnie odrobina
alkoholu.
Jajka ubić na parze za pomocą trzepaczki, stopniowo dodawać
cukier puder i dalej ubijać na gęsty krem, ok 10 minut. Do jeszcze ciepłej masy dodać
kawę, żeby się rozpuściła, odstawić do przestygnięcia.W tym czasie utrzeć
masło i stopniowo dodawać masę jajeczną, uważając żeby się nie zważyła.Ciasto przekroić na 3 części i przełożyć masą, resztką masy posmarować cały tort i udekorować cząstkami
orzechów.Można też zrobić mniej masy, placek przekroić na pół i przełożyć, tak jak to my zrobiłyśmy.Mamy wtedy lekko odchudzoną wersję
tortu, który jest prawdziwą bombą kaloryczną:-)