ßßß Cookit - przepis na Ciasto orzechowe z kremem kawowym

Ciasto orzechowe z kremem kawowym

nazwa

Wykonanie

Składniki na ciasto:
50 g orzechów włoskich lub pekan
180 g drobnego cukru do wypieków
225 g masła
200 g mąki pszennej
4 duże jajka
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (w proszku)
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 - 2 łyżki mleka
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Przygotowanie:
W misie malaksera umieścić orzechy i cukier - zmiksować do otrzymania orzechowej mąki. Dodać posiekane masło, mąkę, jajka, kawę, proszek do pieczenia i mleko. Zmiksować tylko do otrzymania gładkiej mieszanki (bez potrzeby nie miksować zbyt długo - może to spowodować zakalec).
2 formy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Ciasto podzielić na pół i przelać do foremek. Piec w temperaturze 165*C przez około 25-30 min. lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
175 g masła
180 g cukru pudru
2,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (w proszku) rozpuszczonej w 1 łyżce wrzątku
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (w masło swobodnie powinien wchodzić palec).
Przygotowanie kremu:
Masło i cukier umieścić w misie miksera i utrzeć (końcówki miksera do ubijania białek) do powstania puszystej i jasnej masy maślanej. Dodać zaparzoną kawę i utrzeć.
Krem podzielić na pół. Ciasto przełożyć kremem, drugą część kremu posmarować na wierzchu. Ozdobić orzechami.
Ponadto:
orzechy włoskie lub pekan, do dekoracji
przepis stąd
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2018/12/ciasto-orzechowe-z-kremem-kawowym.html