Wykonanie
Składniki na ciasto:50 g
orzechów włoskich lub pekan180 g drobnego
cukru do wypieków225 g
masła200 g
mąki pszennej4 duże
jajka4 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej (w proszku)2,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1 - 2 łyżki
mlekaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Przygotowanie:W misie malaksera umieścić
orzechy i
cukier - zmiksować do otrzymania orzechowej
mąki. Dodać posiekane
masło,
mąkę,
jajka,
kawę,
proszek do pieczenia i
mleko. Zmiksować tylko do otrzymania gładkiej mieszanki (bez potrzeby nie miksować zbyt długo - może to spowodować zakalec).2 formy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Ciasto podzielić na pół i przelać do foremek. Piec w temperaturze 165*C przez około 25-30 min. lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
175 g
masła180 g
cukru pudru2,5 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej (w proszku) rozpuszczonej w 1 łyżce wrzątkuWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (w
masło swobodnie powinien wchodzić palec).
Przygotowanie kremu:
Masło i
cukier umieścić w misie miksera i utrzeć (końcówki miksera do ubijania
białek) do powstania puszystej i jasnej masy
maślanej. Dodać zaparzoną
kawę i utrzeć.Krem podzielić na pół. Ciasto przełożyć kremem, drugą część kremu posmarować na wierzchu. Ozdobić
orzechami.Ponadto:
orzechy włoskie lub pekan, do dekoracjiprzepis stąd