Wykonanie
Tort bardzo smaczny choć masa mocno słodka. Pyszna ale słodka, wyraźnie kawowa. Jeśli nie lubicie bardzo mocnych słodkości i jak ja szybko się zasładzacie to warto skorzystać z przepisu na
biszkopt. Rewelacyjny !!!! Z
orzechami i nutą
kawy. Bez problemowo się piecze. Śpieszyłam się i nie doczytałam dokładnie jak i co po kolei. Znowu zrobiłam na odwrót a mimo to się udał. Nie wymaga nasączania. Spokojnie można go upiec jako osobne ciacho bez kremu. Jednak mimo słodkiej masy znikł ekspresowo a niektórzy sięgali po 2, 3 kawałki na jednym posiedzeniu :) Przepis Nigella Lawson " Kuchnia. Przepisy z
serca domu "
Składniki na
biszkopt :50 g kruszonych
orzechów włoskich225 g miałkiego
cukru225 g
masła200 g
mąki pszennej ( przesiałam )4 łyżeczki rozpuszczalnego
espresso2 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej4
jajka1-2 łyżki
mleka2 metody : przy użyciu malaksera i bez :
Orzechy wraz z
cukrem wkładamy do malaksera, mielimy na
orzechowy pył. Dodajemy
masło,
mąkę,
espresso,
proszek do pieczenia,
sodę,
jajka i miksujemy wszystko na gładką masę. Przez kominek malaksera dolewamy
mleko, miksując pulsacyjnie ciasto powinno
mieć konsystencję lekko leistą ale dość gęstą - ja już nie dolewałam więcej
mleka.Druga metoda przy użyciu miksera.
Orzechy tłuczemy wałkiem jak najdrobniej i mieszamy z resztą sypkich składników ( oprócz
cukru ).
Masło ucieramy z
cukrem. Kolejno na przemian dodajemy po jednym
jajku i partią sypkich składników. Na koniec wlewamy
mleko, mieszamy aż składniki się połączą.Ciasto wlewamy do okrągłych foremek o średnicy 20 cm ( u mnie ok 23 cm ) wcześniej wysmarowanych
masłem i wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180°C przez 25 minut aż
biszkopt wyrośnie i będzie sprężysty przy delikatnym nacisku. Wyjmujemy, odstawiamy do ostygnięcia.Składniki na krem :350 g
cukru pudru175 g miękkiego
masła2 i 1/2 łyżeczki rozpuszczalnego
espresso wymieszane z 1 łyżką wrzątku
orzechy włoskie do dekoracji ( pominęłam )W malakserze :Wsypujemy
cukier do malaksera chwilę mieszamy pulsacyjnie żeby rozbić grudki, dodajemy
masło, miksujemy na gładki krem. Na koniec dodajemy gorące
espresso, mieszamy.Ręcznie :
Cukier puder przesiewamy. Ucieramy z
masłem mikserem lub ręcznie na gładki krem. Kolejno dodajemy gorące
espresso, mieszamy aż składniki się połączą.Na jednym blacie
biszkoptowym ( odwróconym po wyjęciu z blaszki ) rozsmarowujemy połowę masy, przykrywamy drugim blatem i resztę kremu rozsmarowujemy na wierzchu. Dekorujemy połówkami
orzechów.Smacznego :)