ßßß Cookit - przepis na Tort makowy z kremem marcepanowym

Tort makowy z kremem marcepanowym

nazwa

Wykonanie

Pomyślałam sobie jakiś czas temu, że dawno już nie sięgałam po przepisy z babcinych notatników. No i nadarzyła się okazja: zostało mi trochę białego maku po tym jak piekłam rogale marcińskie, a pamiętając smak tortu makowego jaki piekła moja babcia gdy byłam dzieckiem, ruszyłam do boju. W prawdzie babcia piekła z "normalnego" ciemnego maku, ale w tej mojej wersji też się sprawdził :-) A do tego fantastyczny w smaku krem marcepanowy - nie jest idealnie gładki, ale jest wprost stworzony do makowych blatów... boskie połączenie! Tort będzie idealny na święta lub każdą inną okazję :-)
SKŁADNIKI
Na ciasto:
130 g białego maku
130 g cukru
4 jajka
60 g bułki tartej
1 łyżka miodu
otarta skórka z 1/2 cytryny
kilka kropel aromatu migdałowego
Na masę:
250 g masła
300 g masy marcepanowej
(jeśli używacie gotowej masy to dodajcie do niej skórkę otartą z 1/2 cytryny)
Na poncz:
2/3 szklanki zimnej wody
1 łyżka spirytusu
kilka kropel aromatu migdałowego
Do dekoracji: mielone migdały (ewentualnie: masa marcepanowa, barwniki)
Mak sparzamy, osączamy i dwukrotnie mielimy. Żółtka oddzielamy od białek i miksujemy z cukrem na jednolitą, gładką masę. Następnie dodajemy stopniowo mak i pozostałe dodatki cały czas miksując. a koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką.
Tortownicę (21 - 23 cm) wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto makowe i pieczemy ok. 30 - 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni - termoobieg (przed wyjęciem z piekarnika sprawdźcie patyczkiem czy ciasto jest upieczone).
Masło miksujemy na gładką masę, a następnie stopniowo dodajemy masę marcepanową cały czas miksując. Na koniec dodajemy skórkę cytrynową (jeśli używacie masy gotowej).
Składniki ponczu łączymy razem.
Upieczone ciasto kroimy na dwa krążki. Pierwszy z nich sączymy ponczem i rozsmarowujemy na nim połowę kremu. Przykrywamy drugim krążkiem - sączymy i smarujemy kremem wierzch i boki. Posypujemy migdałami i dowolnie dekorujemy.
Tort najlepiej schłodzić przed podaniem.
Źródło:http://kuchniaiczary.blogspot.com/2014/11/tort-makowy-z-kremem-marcepanowym.html