Wykonanie
Pomyślałam sobie jakiś czas temu, że dawno już nie sięgałam po przepisy z babcinych notatników. No i nadarzyła się okazja: zostało mi trochę białego
maku po tym jak piekłam
rogale marcińskie, a pamiętając smak
tortu makowego jaki piekła moja babcia gdy byłam dzieckiem, ruszyłam do boju. W prawdzie babcia piekła z "normalnego" ciemnego
maku, ale w tej mojej wersji też się sprawdził :-) A do tego fantastyczny w smaku krem marcepanowy - nie jest idealnie gładki, ale jest wprost stworzony do makowych blatów... boskie połączenie! Tort będzie idealny na święta lub każdą inną okazję :-)SKŁADNIKINa ciasto:130 g białego
maku130 g
cukru4
jajka60 g
bułki tartej1 łyżka
mioduotarta skórka z 1/2
cytrynykilka kropel
aromatu migdałowegoNa masę:250 g
masła300 g masy marcepanowej(jeśli używacie gotowej masy to dodajcie do niej skórkę otartą z 1/2
cytryny)Na poncz:2/3 szklanki zimnej
wody1 łyżka
spirytusukilka kropel
aromatu migdałowegoDo dekoracji: mielone
migdały (ewentualnie: masa marcepanowa, barwniki)
Mak sparzamy, osączamy i dwukrotnie mielimy.
Żółtka oddzielamy od
białek i miksujemy z
cukrem na jednolitą, gładką masę. Następnie dodajemy stopniowo
mak i pozostałe dodatki cały czas miksując. a koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z
białek i delikatnie mieszamy łyżką.Tortownicę (21 - 23 cm) wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto
makowe i pieczemy ok. 30 - 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni - termoobieg (przed wyjęciem z piekarnika sprawdźcie patyczkiem czy ciasto jest upieczone).
Masło miksujemy na gładką masę, a następnie stopniowo dodajemy masę marcepanową cały czas miksując. Na koniec dodajemy
skórkę cytrynową (jeśli używacie masy gotowej).Składniki ponczu łączymy razem.
Upieczone ciasto kroimy na dwa krążki. Pierwszy z nich sączymy ponczem i rozsmarowujemy na nim połowę kremu. Przykrywamy drugim krążkiem - sączymy i smarujemy kremem wierzch i boki. Posypujemy
migdałami i dowolnie dekorujemy.Tort najlepiej schłodzić przed podaniem.