Wykonanie

1. Ciasto białe6
białek1 szkl.
cukru1/2 szkl.
mąki ziemniaczanej1/2 szkl.
mąki tortowej1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia80 ml
oleju1 łyżka
soku z cytrynyBiałka ubić ,dodając pod koniec stopniowo
cukier. Wmieszać
mąki z proszkiem ,wlać
olej i
sok z cytryny, dokładnie ,delikatnie wymieszać. Blachę 25x36 cm natłuścić i wylać białe ciasto.2. Ciasto ciemne.6
żółtek1 całe
jajko6 łyżek
cukru4 łyżki
mąki tortowej¾ łyżki
proszku do pieczenia2 łyżki
kakao80 ml
olejuŻółtka ubić z
cukrem na puszystą masę ,dodać
mąkę z proszkiem i
kakao ,wymieszać i ,wlać
olej i dokładnie wymieszać. Otrzymane ciemne ciasto wylać na białe. Widelcem przemieszać głęboko ciasta tworząc „esy-floresy”.Piec 30 min.w temp. 180 stop. Ostudzić.3. - 2
galaretki agrestoweGalaretki ,2,rozpuścić w 850ml gorącej
wody i odstawić do niecałkowitego stężenia.4. - 180g
biszkoptów3 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej100 ml
wody gorącej100 ml
wódki2 łyżeczki
cukru500 ml
śmietany 36%1-2 łyżeczki
cukru1 opak.
Śmietan –Fix50 g
płatków migdałowych uprażonychSporządzić
kawę ,dodać
cukier i
alkohol ,mamy poncz.
Śmietanę ubić z
cukrem i
Śmietan-Fix.

5.Teraz wracamy do upieczonego i zimnego ciasta.1/3 ponczu nasączyć ciasto.Połowę ubitej
śmietany wyłożyć na ciasto.
Biszkopty maczać w ponczu i ułożyć na
śmietanie.Tężejącą
galaretką zalać
biszkopty. Odstawić do całkowitego stężenia.Pozostałą
śmietanę wyłożyć na
galaretkę i posypać uprażonymi
migdałami.Ciasto jest dobre następnego dnia ,kiedy
biszkopty zmiękną .