Wykonanie
Dawno nie piekłam ciasta. Ten przepis przygotowałam już jakiś czas temu, ale do tej
pory nie mogłam się zebrać, żeby go opublikować :)



Składniki:2,5 szklanki
mąki1,5 szklanki
cukru5
jajek, ale osobno
żółtka i
białka2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 szklanka gazowanej
wody1 szklanka
olejuOddzielnie przygotować:2 łyżki
kakao2 łyżki
mąkiŻółtka utrzeć z
cukrem
Dolewać stopniowo
olej...

... a następnie dodać
mąkę i miksować na małych obrotachDodać
proszek do pieczenia i
wodę gazowaną i znowu zmiksować na małych obrotach

Oddzielnie, w malakserze, ubić na sztywno
białka i dodawać stopniowo do ciasta - wymieszać łyżką


Ciasto rozdzielić na dwie równe części i do jednej dodać oddzielnie przygotowane
kakao - wymieszaćDo drugiej części dodać oddzielnie przygotowaną
mąkę - wymieszać

Piecyk nastawić na 170 stopni CDo tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia, nalewać na zmianę 1 łyżkę ciasta jasnego i na nie 1 łyżką ciasta ciemnego (ciasto raz jasne, raz ciemne aż do wyczerpania obu ciast)





Jeśli chcecie trochę zaoszczędzić na czasie to możecie nalewać np. po 3 łyżki jasnego i ciemnego na zmianę. Szybciej pójdzie :) Poza tym paski będą bardziej widocznePiec 45-50 minut