ßßß Cookit - przepis na Biszkopt.

Biszkopt.

nazwa

Wykonanie

Biszkopt jest dość prosty do zrobienia. Wystarczy trzymać się przepisu i musi się udać.
Składniki:
3 jajka (osobno żółtka i osobno białka)
1/2 szklanki cukru,
1/2 szklanki mąki tortowej,
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Przygotowanie:
Przygotować odmierzone składniki. Białko ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodawać powoli cukier i żółtka ( żółtka wcześniej wymieszać widelcem z trzema łyżkami wody). Mąki z proszkiem do pieczenia połączyć w osobnej misce. Następnie delikatnie, łyżka po łyżce dodawać do ubitych białek i delikatnie łączyć.
Gdy ciasto nie ma już grudek przełożyć do formy (średnica 24cm). Gdy piecze się w formie metalowej należy ją wysmarować masłem o obsypać bułką tartą. Piec w temp.180 stopni ok.30 min. U mnie tym razem było to 25 min. Można sprawdzić długą wykałaczką wbijając ją w sam środek ciasta, jeżeli po wyciągnięciu jest sucha, to biszkopt jest gotowy.
Biszkopt obkroić dookoła i chwilę pozostawić.
Wyjąć z formy i zostawić do ostygnięcia.
Gotowy biszkopt można przekroić by przełożyć go masą.
Smacznego!!!
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2013/06/biszkopt.html