Wykonanie
Biszkopt jest dość prosty do zrobienia. Wystarczy trzymać się przepisu i musi się udać.
Składniki:3
jajka (osobno
żółtka i osobno
białka)1/2 szklanki
cukru,1/2 szklanki
mąki tortowej,1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej,1 łyżeczka
proszku do pieczenia.Przygotowanie:
Przygotować odmierzone składniki.
Białko ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodawać powoli
cukier i
żółtka (
żółtka wcześniej wymieszać widelcem z trzema łyżkami
wody).
Mąki z
proszkiem do pieczenia połączyć w osobnej misce. Następnie delikatnie, łyżka po łyżce dodawać do ubitych
białek i delikatnie łączyć.
Gdy ciasto nie ma już grudek przełożyć do formy (średnica 24cm). Gdy piecze się w formie metalowej należy ją wysmarować
masłem o obsypać
bułką tartą. Piec w temp.180 stopni ok.30 min. U mnie tym razem było to 25 min. Można sprawdzić długą wykałaczką wbijając ją w sam środek ciasta, jeżeli po wyciągnięciu jest sucha, to
biszkopt jest gotowy.
Biszkopt obkroić dookoła i chwilę pozostawić.
Wyjąć z formy i zostawić do ostygnięcia.
Gotowy
biszkopt można przekroić by przełożyć go masą.Smacznego!!!