Wykonanie
Mój przepis na ciasto
biszkoptowe jest bardzo prosty. Mam taką zasadę: ile
jajek tyle łyżek
mąki a
cukru wedle uznania. Z reguły
daję mało
cukru ponieważ nie lubię zbyt słodkich wypieków. Zazwyczaj
biszkopt przekładam masą,
dżemem lub jednym i drugim.
Składniki:6
jajek1/2 szklanki
cukru6 łyżek
mąki tortowej2 łyżeczki
proszku do pieczeniaWykonanie:Oddzielić
żółtka od
białek.
Białka ubić mikserem na “sztywno”.Do
żółtek wsypać
cukier i ubić do białości.Do ubitych
żółtek wsypać
mąkę i
proszek do pieczenia.Delikatnie przemieszać.Na wierzch wyłożyć pianę i delikatnie mieszać łyżką by połączyły się wszystkie składniki.Wylać na wysmarowaną tłuszczem formę i włożyć do nagrzanego piekarnika na 20-30 minut temp. 190-200 st. C.( Zrobić próbę patyczkiem. Jeśli patyczek wyjmiemy z ciasta suchy to znaczy ze ciasto mamy upieczone.
Biszkopt nie powinien być złocisty. W żadnym wypadku nie powinien być zbyt mocno wypieczony ponieważ będzie się nam łamał przy krojeniu.)
Przekroiłam go na 3 części. Nasączyłam ponczem (
herbata z
cukrem) wszystkie 3 placki. Spód posmarowałam
dżemem na to
krem śmietankowy (który kupiłam w sklepie). Następny placek
biszkoptowy nasączony ponczem ponownie posmarowałam kremem tym razem
czekoladowym. Ostatni placek układamy na
masie i z wierzchu nakładamy
krem śmietankowy. Boki posmarowałam
kremem czekoladowym. Z wierzchu posypałam pokrojoną
czekoladą dla dekoracji.