Wykonanie
Tabbouleh (tabule) to orzeźwiająca
sałatka w arabskim stylu, bardzo dobra w czasie gorącego lata, albo po gorącej zabawie karnawałowej. Przepisów jest wiele, inwencja twórcza prawie nieograniczona, ale podstawą jest zielona
pietruszka,
mięta i
cytryna.
Kasza couscous (
kuskus) lub boulgour (bulgur) jest tu właściwie dodatkiem. Myślę, że tabbouleh jest wspaniałą inspiracją do stworzenia swojej sałatki w stylu arabskim. Można ją podać jako samodzielne danie lub jako dodatek do innych.
Sałatka jest łatwa do wykonania ,jeżeli mamy
zioła, warzywa i
kuskus.¾ szkl.
kaszy kuskusbulion warzywny tyle, aby przykrył
kaszkę1 pęczek
pietruszki1 pęczek
mięty świeżej lub trochę suszonej1 pęczek
dymki z
cebulką lub 1
cebula2
pomidory2 łyżki
oliwy z oliwek3-4 łyżki
soku z cytryny lub więcej
sól,
pieprz, cumin do smakuJak mam
ogórki świeże,
paprykę czy
seler naciowy to też dodaję do tej mieszaniny.
Kuskus zalać
bulionem, aby napęczniał i ochłodzić. Polać
oliwką i
sokiem cytrynowym.Warzywa pokroić w drobną kosteczkę. Z
pomidorów zdjąć skórkę i oczyścić z nasion.
Zioła pokroić. Wszystkie składniki wymieszać, dodać cumin
sól i
pieprz do smaku.
Sałatkę podawać ochłodzoną.