ßßß
Tabbouleh (tabule) to orzeźwiająca sałatka w arabskim stylu, bardzo dobra w czasie gorącego lata, albo po gorącej zabawie karnawałowej. Przepisów jest wiele, inwencja twórcza prawie nieograniczona, ale podstawą jest zielona pietruszka, mięta i cytryna. Kasza couscous (kuskus) lub boulgour (bulgur) jest tu właściwie dodatkiem. Myślę, że tabbouleh jest wspaniałą inspiracją do stworzenia swojej sałatki w stylu arabskim. Można ją podać jako samodzielne danie lub jako dodatek do innych. Sałatka jest łatwa do wykonania ,jeżeli mamy zioła, warzywa i kuskus.¾ szkl. kaszy kuskusbulion warzywny tyle, aby przykrył kaszkę1 pęczek pietruszki1 pęczek mięty świeżej lub trochę suszonej1 pęczek dymki z cebulką lub 1 cebula2 pomidory2 łyżki oliwy z oliwek3-4 łyżki soku z cytryny lub więcejsól, pieprz, cumin do smakuJak mam ogórki świeże, paprykę czy seler naciowy to też dodaję do tej mieszaniny.Kuskus zalać bulionem, aby napęczniał i ochłodzić. Polać oliwką i sokiem cytrynowym.Warzywa pokroić w drobną kosteczkę. Z pomidorów zdjąć skórkę i oczyścić z nasion.Zioła pokroić. Wszystkie składniki wymieszać, dodać cumin sól i pieprz do smaku.Sałatkę podawać ochłodzoną.