ßßß


Upiec dwa cienkie biszkopty kakaowe lub orzechowe (forma 25/32 cm.).Rolada z jabłkami:4 jajka1/2 szklanki cukru3/4 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia5 średnich jabłekew. cynamonWykonanie:Białka ubić z cukrem, dodając żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć starte jabłka, posypać cukrem i oprószyć cynamonem. Na wierzch jabłek wylać wcześniej przygotowane ciasto. Piec w temp. 180*C przez ok. 20 min. Wyłożyć na ściereczkę, zdjąć pergamin i zwinąć roladę.Masa budyniowa:1/2 l mleka5 łyżek cukru1 cukier waniliowy2 łyżki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej25 dag margaryny3 różne galaretki lub 25 dag galaretki w cukrzeWykonanie:Galaretki rozpuścić osobno w 1 szklance wody, pozostawić do zastygnięcia,a następnie pokroić w kostkę. Z mleka, cukru, cukru waniliowego i mąki ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń. Na końcu wmieszać galaretkę. Masę podzielić na pół.Przełożenie ciasta:Na biszkopt orzechowy wyłożyć połowę masyNa masie wyłożyć pokrojoną w plastry roladę.Rozsmarować pozostałą masę i przykryć drugim biszkoptem orzechowym.Wierzch wykończyć polewą.Smacznego!