Wykonanie
Dawno już nic nie dodawałam, (wiecie brak czasu), dziś polecam wam pyszne ciasto. Niby skomplikowane ale w rezultacie bardzo proste. Jest i krem i
jabłka, słowem pychota



Upiec dwa cienkie
biszkopty kakaowe lub
orzechowe (forma 25/32 cm.).Rolada z
jabłkami:4
jajka1/2 szklanki
cukru3/4 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia5 średnich
jabłekew.
cynamonWykonanie:
Białka ubić z
cukrem, dodając
żółtka i
mąkę z
proszkiem do pieczenia.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć starte
jabłka, posypać
cukrem i oprószyć
cynamonem. Na wierzch
jabłek wylać wcześniej przygotowane ciasto. Piec w temp. 180*C przez ok. 20 min. Wyłożyć na ściereczkę, zdjąć pergamin i zwinąć roladę.Masa budyniowa:1/2 l
mleka5 łyżek
cukru1
cukier waniliowy2 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej25 dag
margaryny3 różne
galaretki lub 25 dag
galaretki w cukrzeWykonanie:
Galaretki rozpuścić osobno w 1 szklance
wody, pozostawić do zastygnięcia,a następnie pokroić w kostkę. Z
mleka,
cukru,
cukru waniliowego i
mąki ugotować
budyń.
Masło utrzeć, dodając przestudzony
budyń. Na końcu wmieszać
galaretkę. Masę podzielić na pół.Przełożenie ciasta:Na
biszkopt orzechowy wyłożyć połowę masyNa
masie wyłożyć pokrojoną w plastry roladę.Rozsmarować pozostałą masę i przykryć drugim
biszkoptem orzechowym.Wierzch wykończyć polewą.Smacznego!