ßßß
Składniki na ciasto (według tego przepisu):3 jajka2 łyżki drobnego cukru3 łyżki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej1/4 łyżeczki proszku do pieczeniadodatkowo: 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) - dałam domowyWykonanie:Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Dosypać cukier i dalej ubijać. Dodawać kolejno żółtka, dalej ubijając. Na koniec wsypać mąki wymieszane z proszkiem, delikatnie wymieszać.Blachę o boku 28 - 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę biszkoptową, wyrównać. Piec około 8 minut w temperaturze 190ºC. Ściereczkę kuchenną (lnianą) wysypać cukrem waniliowym. Położyć na niej upieczoną, gorącą roladę (wierzchem do ściereczki, natychmiast zdjąć papier). Następnie szybko zwinąć razem ze ściereczką, odstawić do wystygnięcia.Składniki na nadzienie4 jabłka1 galaretkaewentualnie 1 - 2 łyżki cukru (w zależności od użytych jabłek)Wykonanie:Jabłka obieramy i ścierami na tartce. Wrzucamy do garnka i dusimy. Ewentualnie odrobinę dosładzamy. Do ciepłych jabłek dodajemy galaretkę w proszku i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia. Kiedy jabłka ostygną (nie mogą czekać zbyt długo, bo zbytnio zgęstnieją) rozwijamy roladę i smarujemy jabłkami. Zwijamy i odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
/wydrukuj przepis/