Wykonanie
W rezultacie za jednym zamachem zrobiłam jeszcze jedną pizzę. Obie szybko zostały zjedzone ale ta była chyba najsmaczniejsza.




Ciasto:6 dag
drożdży1/2 łyżeczki
cukru1/2 kg
mąki2-3 łyżki
oliwy1/2 łyżeczki
soliletnia
wodasalamioliwki czarne lub zielone
czerwona papryka pokrojona na małe kawałkitarty
ser mozzarellakilka
suszonych pomidorów pokrojonych na małe kawałki1/2 puszki krojonych
pomidorówzioła:
bazylia,
oregano,
tymianek,
rozmaryn wg. uznaniaWykonanie:Rozetrzyj
drożdże z
cukrem i małą ilością letniej
wody. Gdy nie będzie grudek, dolej więcej
wody, dosyp
maki dodaj
sól i wyrabiaj ciasto. Ciasto powinno być tak gęste jak na placek
drożdżowy. Zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Przygotuj blachę, posmaruj ja
oliwą. Ciasto powinno co najmniej dwukrotnie zwiększyć objętość. Wyłóż ciasto na blachę rozprowadź na całej powierzchni na grubość około 0,5 cm. Posmaruj pokrojonymi
pomidorami ułóż na wierzchu
wędlinę,
paprykę,
oliwki i
suszone pomidory, posyp
ziołami i tartym
serem. Piecz w piekarniku z termoobiegiem ok 20 minut w temp. 180-200 st. C z włączonymi grzałkami: góra i dół.Smacznego!