ßßß Cookit - przepis na Szpinak w cieście francuskim, mam.

Szpinak w cieście francuskim, mam.

nazwa

Wykonanie

No i tak patrzę w tą lodówkę, co by tu dziś zjeść dobrego, szybkiego, bo coś mi się nie chce za dużo kombinować...jakiś taki dzień lewy;p Pomijając fakt, że lodówka zaczyna robić się jakby jaśniejsza, co wymaga szybkiej interwencji, nie miałam pomysłu na dobre jadło...Wyłoniło się jednak ciasto francuskie.
Jabłek zero, gruszek zero, hmmm...ale spokojnie, została jeszcze zamrażarka;p
Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu moja propozycja. Jest szybka przede wszystkim, nie trzeba też specjalnie obchodzić się z ciastem, więc zapraszam do smakowania;))
Przygotowanie: 30 minut
Koszt: ok 15 zł
Składniki:
ciasto francuskie 1 opakowanie
szpinak mrożony liście
3 ząbki czosnku
ser camembert president lub feta
sól, pieprz
łyżeczka masła
gałka muszkatołowa
1 żółtko
Szpinak rozmrażam trochę wcześniej.
Na patelni rozpuszczam masło, dodaję szpinak, wyciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i trzymam około 5-10 minut na płycie, na tzw wolnym ogniu. Odstawiam na bok, aż szpinak wystygnie.
Ciasto wyjmuję z lodówki na chwilkę przed faszerowaniem. Wycinam z niego kwadraty, ilość dowolna, ja zrobiłam 4. Na każdy z nich daję farsz (ważne by nie dawać farszu z wodą) oraz plasterek sera camembert president, po czym zawijam boki, wierzch smaruję rozbełtanym żółtkiem. Układam ciasto na pergamin i nakłuwam wykałaczką, wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 10 minut.
Będziecie widzieć, że ciasto staje się rumiane, wówczas je wyjmuję, ważne by ich nie przypalić.
Jeśli zostanie Wam trochę szpinaku, użyjcie go na przykład do makaronu...no mnie nie zostało, zjadłam;)))
Smacznego;)
*** teraz szybka kawa z cynamonem rzecz jasna i fru na fitness;]
a przy okazji chciałabym się pochwalić moją nową zdobyczą bransoletkową, którą nabyłam u Talulli;)
http://karina-talulla.blogspot.com/
Źródło:http://olalallola.blogspot.com/2012/04/szpinak-z-camambert-w-ciescie.html