ßßß Cookit - przepis na Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

nazwa

Wykonanie

Kolejnym nadesłanym daniem jest pyszny warkocz z ciasta francuskiego ze szpinakiem. Jak twierdzi autorka – Monika Kreczmer – na pewno sprawdzi się na sylwestra.
Składniki
2 filety z łososia (bez skóry każdy po 150 g)
0,5 paczki szpinaku
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
bazylia
oregano
sól
pieprz
100g sera blue
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 żółtko
Sposób przygotowania
Krok 1
Ciasto francuskie dzielimy na pół.
Na każdą z połówek wykładamy filety łososia, który solimy delikatnie.
Rozgrzewamy patelnię i rozpuszczamy na niej masełko.
Dodajemy szpinak i mieszamy aż do jego całkowitego rozmrożenia.
Dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę oraz sól, pieprz, bazylię i oregano.
Na sam koniec dodajemy kawałki sera blue i mieszamy aż ser się rozpuści i połączy ze szpinakiem.
Krok 2
Następny krok to przełożenie szpinaku na łososia.
Boki ciasta francuskiego nacinamy ukośnie - będziemy je przeplatać, żeby powstał a'la warkocz.
Wierzch posmarować rozkłóconym żółtkiem, gotowe danie przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na 20-25 min.
VN:F [1 . 9.22_1171]
proszę czekać...
Rating: 10.0/ 10 (3 votes cast)
Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim - danie konkursowe, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
Podobne wpisy
Łosoś w musztardzie i płatkach – danie konkursowe
Łosoś pieczony w limonkowej pietruszce – danie konkursowe
Panierowany łosoś z zielonym puree – danie konkursowe
Rolada szpinakowa
Piernikowe ciasto p. Małgorzaty – danie konkursowe
Źródło:http://coolinarnie.pl/2013/12/11785/losos-ze-szpinakiem-w-ciescie-francuskim-danie-konkursowe