ßßß
Kolejnym nadesłanym daniem jest pyszny warkocz z ciasta francuskiego ze szpinakiem. Jak twierdzi autorka – Monika Kreczmer – na pewno sprawdzi się na sylwestra.Składniki2 filety z łososia (bez skóry każdy po 150 g)0,5 paczki szpinaku2 ząbki czosnku1 łyżka masłabazyliaoreganosólpieprz100g sera blue1 opakowanie ciasta francuskiego1 żółtkoSposób przygotowaniaKrok 1Ciasto francuskie dzielimy na pół.Na każdą z połówek wykładamy filety łososia, który solimy delikatnie.Rozgrzewamy patelnię i rozpuszczamy na niej masełko.Dodajemy szpinak i mieszamy aż do jego całkowitego rozmrożenia.Dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę oraz sól, pieprz, bazylię i oregano.Na sam koniec dodajemy kawałki sera blue i mieszamy aż ser się rozpuści i połączy ze szpinakiem.Krok 2Następny krok to przełożenie szpinaku na łososia.Boki ciasta francuskiego nacinamy ukośnie - będziemy je przeplatać, żeby powstał a'la warkocz.Wierzch posmarować rozkłóconym żółtkiem, gotowe danie przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na 20-25 min.VN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 10.0/ 10 (3 votes cast)Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim - danie konkursowe, 10.0 out of 10 based on 3 ratingsPodobne wpisyŁosoś w musztardzie i płatkach – danie konkursoweŁosoś pieczony w limonkowej pietruszce – danie konkursowePanierowany łosoś z zielonym puree – danie konkursowe
Rolada szpinakowaPiernikowe ciasto p. Małgorzaty – danie konkursowe