Wykonanie

Kolejnym nadesłanym daniem jest pyszny warkocz z
ciasta francuskiego ze
szpinakiem. Jak twierdzi autorka – Monika Kreczmer – na pewno sprawdzi się na sylwestra.Składniki2 filety z
łososia (bez skóry każdy po 150 g)0,5 paczki
szpinaku2 ząbki
czosnku1 łyżka
masłabazyliaoreganosólpieprz100g
sera blue1 opakowanie
ciasta francuskiego1
żółtkoSposób przygotowaniaKrok 1
Ciasto francuskie dzielimy na pół.Na każdą z połówek wykładamy filety
łososia, który solimy delikatnie.Rozgrzewamy patelnię i rozpuszczamy na niej masełko.Dodajemy
szpinak i mieszamy aż do jego całkowitego rozmrożenia.Dodajemy
czosnek wyciśnięty przez praskę oraz
sól,
pieprz,
bazylię i
oregano.Na sam koniec dodajemy kawałki
sera blue i mieszamy aż
ser się rozpuści i połączy ze
szpinakiem.Krok 2Następny krok to przełożenie
szpinaku na
łososia.Boki
ciasta francuskiego nacinamy ukośnie - będziemy je przeplatać, żeby powstał a'la warkocz.Wierzch posmarować rozkłóconym
żółtkiem, gotowe danie przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na 20-25 min.VN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 10.0/ 10 (3 votes cast)
Łosoś ze
szpinakiem w cieście francuskim - danie konkursowe, 10.0 out of 10 based on 3 ratingsPodobne wpisy
Łosoś w musztardzie i płatkach – danie konkursowe
Łosoś pieczony w limonkowej
pietruszce – danie konkursowePanierowany
łosoś z zielonym puree – danie konkursowe

Rolada szpinakowaPiernikowe ciasto p. Małgorzaty – danie konkursowe