Wykonanie
Wysmakowana kompozycja o rozgrzewająco
pomarańczowym finiszu ...

Tym razem mam dla Was pomysł na przepyszne danie z
łososiem w roli głównej. Przygotujcie swoje podniebienia na niemałą rozkosz. :) Marynata z
pomarańczy,
musztardy,
miodu oraz
imbiru nadaje łososiowi wysublimowanego, delikatnie
ostrego, soczystego charakteru, a towarzystwo czarnej komosy ryżowej oraz
cukinii świetnie z tym charakterem współgra i dodatkowo urozmaica danie.
Łosoś to jedna z najzdrowszych ryb świata. Jego 100-gramowa porcja zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3 oraz omega-6. Kwasy omega-3 chronią przed chorobami
serca, pomagają zachować odpowiedni poziom cholesterolu we
krwi, poprawiają koloryt cery, korzystnie wpływają na pracę mózgu, przeciwdziałają stresowi i depresji. Kwasy omega-6 natomiast dobrze wpływają na pracę nerek i wątroby, gojenie ran oraz zapobieganie zakażeniom. W wypadku
łososia odpowiednia proporcja
między kwasami omega-3 i omega-6 jest doskonale zachowana.
Łosoś to także cenne źródło witamin - B1 odpowiadającej za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i
serca, B2, która odpowiada za wygląd skóry oraz witamin A i E, które m.in. zapobiegają powstawaniu zmarszczek. Porcja
łososia zaspokoi też dzienne zapotrzebowanie organizmu na jod regulujący wydzielanie hormonów tarczycy oraz potas usprawniający pracę mózgu i obniżający ciśnienie tętnicze.Do
łososia proponuję podsmażoną i doprawioną
papryką cukinię o właściwościach odkwaszających i
ciemny ryż lub czarną komosę
ryżową. To k ompozycja idealna! :)Składniki (dla dwóch osób):400 g filetu z
łososia bez skóry,duża
pomarańcza,kawałeczek świeżego
imbiru,2 łyżki
musztardy Dijon,4 łyżki naturalnego
miodu,2 ząbki
czosnku,
papryka słodka w proszku,
papryka ostra w proszku,
sól himalajska lub morska,świeżo mielony
czarny pieprz,2 łyżki
oleju rzepakowego,2 łyżki
oliwy z oliwek,
cukinia,100 g
brązowego ryżu lub czarnej komosy ryżowej.


Przygotowanie:Sparzamy
pomarańczę i ścieramy z niej skórkę (tylko
pomarańczową warstwę, białej nie), a następnie wyciskamy sok do miseczki.Do miseczki ze skórką i
sokiem z
pomarańczy dodajemy też 4 łyżki
miodu, 2 łyżki
musztardy, pół łyżeczki
papryki ostrej, pół łyżeczki
papryki słodkiej, starte na tarce lub zgniecione w prasce 2 ząbki
czosnku oraz mały ok. 2 cm kawałek
imbiru.Umyty filet z
łososia posypujemy
czarnym pieprzem oraz
solą, a następnie wkładamy na 15 minut do pomarańczowej marynaty .
Ryż lub komosę
ryżową gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu w lekko osolonej wodzie, po czym odcedzamy.Umytą
cukinię kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy na patelni na
oliwie z oliwek. W czasie smażenia
cukinię doprawiamy
słodką papryką,
czarnym pieprzem oraz
solą.Filet z
łososia razem z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego skropionego
oliwą lub
olejem.Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 °C i zapiekamy około 30 minut.
Łososia wykładamy na talerze. Obok układamy
ryż lub komosę
ryżową i
cukinię, ozdabiamy całość plasterkiem świeżej
pomarańczy.

SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI ! :))