ßßß Cookit - przepis na Pomarańczowo-imbirowy łosoś

Pomarańczowo-imbirowy łosoś

nazwa

Wykonanie

Wysmakowana kompozycja o rozgrzewająco pomarańczowym finiszu ...
Tym razem mam dla Was pomysł na przepyszne danie z łososiem w roli głównej. Przygotujcie swoje podniebienia na niemałą rozkosz. :) Marynata z pomarańczy, musztardy, miodu oraz imbiru nadaje łososiowi wysublimowanego, delikatnie ostrego, soczystego charakteru, a towarzystwo czarnej komosy ryżowej oraz cukinii świetnie z tym charakterem współgra i dodatkowo urozmaica danie.
Łosoś to jedna z najzdrowszych ryb świata. Jego 100-gramowa porcja zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3 oraz omega-6. Kwasy omega-3 chronią przed chorobami serca, pomagają zachować odpowiedni poziom cholesterolu we krwi, poprawiają koloryt cery, korzystnie wpływają na pracę mózgu, przeciwdziałają stresowi i depresji. Kwasy omega-6 natomiast dobrze wpływają na pracę nerek i wątroby, gojenie ran oraz zapobieganie zakażeniom. W wypadku łososia odpowiednia proporcja między kwasami omega-3 i omega-6 jest doskonale zachowana.
Łosoś to także cenne źródło witamin - B1 odpowiadającej za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i serca, B2, która odpowiada za wygląd skóry oraz witamin A i E, które m.in. zapobiegają powstawaniu zmarszczek. Porcja łososia zaspokoi też dzienne zapotrzebowanie organizmu na jod regulujący wydzielanie hormonów tarczycy oraz potas usprawniający pracę mózgu i obniżający ciśnienie tętnicze.
Do łososia proponuję podsmażoną i doprawioną papryką cukinię o właściwościach odkwaszających i ciemny ryż lub czarną komosę ryżową. To k ompozycja idealna! :)
Składniki (dla dwóch osób):
400 g filetu z łososia bez skóry,
duża pomarańcza,
kawałeczek świeżego imbiru,
2 łyżki musztardy Dijon,
4 łyżki naturalnego miodu,
2 ząbki czosnku,
papryka słodka w proszku,
papryka ostra w proszku,
sól himalajska lub morska,
świeżo mielony czarny pieprz,
2 łyżki oleju rzepakowego,
2 łyżki oliwy z oliwek,
cukinia,
100 g brązowego ryżu lub czarnej komosy ryżowej.
Przygotowanie:
Sparzamy pomarańczę i ścieramy z niej skórkę (tylko pomarańczową warstwę, białej nie), a następnie wyciskamy sok do miseczki.
Do miseczki ze skórką i sokiem z pomarańczy dodajemy też 4 łyżki miodu, 2 łyżki musztardy, pół łyżeczki papryki ostrej, pół łyżeczki papryki słodkiej, starte na tarce lub zgniecione w prasce 2 ząbki czosnku oraz mały ok. 2 cm kawałek imbiru.
Umyty filet z łososia posypujemy czarnym pieprzem oraz solą, a następnie wkładamy na 15 minut do pomarańczowej marynaty .
Ryż lub komosę ryżową gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu w lekko osolonej wodzie, po czym odcedzamy.
Umytą cukinię kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy na patelni na oliwie z oliwek. W czasie smażenia cukinię doprawiamy słodką papryką, czarnym pieprzem oraz solą.
Filet z łososia razem z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego skropionego oliwą lub olejem.Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 °C i zapiekamy około 30 minut.
Łososia wykładamy na talerze. Obok układamy ryż lub komosę ryżową i cukinię, ozdabiamy całość plasterkiem świeżej pomarańczy.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI ! :))
Źródło:http://kuchnialetycji.blogspot.com/2014/11/pomaranczowo-imbirowy-osos-z-czarna.html