Wykonanie
Inspirujący kolaż zmysłowych smaków i soczystych barw ...
Sałatka o niesamowitym bogactwie smaków. U nas nazywana imprezową, bo robimy ją często, kiedy mamy gości. Przygotowanie jej zajmuje jedynie około 20 minut. Prezentuje się niezwykle ciekawie, przyciąga kolorami, smakuje pysznie. Połączenie świeżych
pomidorów i
zielonych sałat -
roszponki,
rukoli oraz
sałaty czerwonej z
makaronem,
mozzarellą,
kukurydzą,
orzechami oraz
sosem winegret sprawia, że jest ona bardzo soczysta i sycąca. Szykujecie domowe przyjęcie?
Sałatka z
orzechami włoskimi i
mozzarellą to świetny pomysł, by pozytywnie zaskoczyć i oczarować Waszych gości. :)


Składniki:100 g mixu
zielonych sałat,10
pomidorków koktajlowych,pół małego słoika
kukurydzy (3/4 szklanki),60 g pełnoziarnistego
makaronu typu świderki lub kokardki,5 plasterków
suszonych pomidorów i kilka
kaparów z zalewy olejowej,garść
orzechów włoskich,125 g
sera mozzarella,2 ząbki
czosnku,4 łyżki
oliwy z oliwek, np. z
rozmarynem i
cytryną,łyżka
octu balsamicznego lub
soku z cytryny,pół łyżeczki suszonej
bazylii,dwie szczypty
soli,
czarny pieprz do smaku.

Jak to zrobić?
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i przelewamy zimną
wodą.Przygotowujemy
sos winegret. Ząbki
czosnku ścieramy na tarce i mieszamy w małej miseczce z
oliwą,
octem balsamicznym lub
sokiem z cytryny,
bazylią,
solą oraz
pieprzem. Odstawiamy na 5 minut.
Sałatę myjemy.
Kukurydzę odcedzamy z zalewy.
Pomidorki koktajlowe myjemy i kroimy na połówki.
Suszone pomidory wyciągamy z zalewy i kroimy w cieniutkie paseczki. Wyciągamy też kilka
kaparów.
Orzechy włoskie rozgniatamy drobno.
Mozzarellę kroimy w małe plasterki.W misce/ salaterce układamy kolejno warstwy mixu
sałat,
makaronu,
pomidorków koktajlowych,
kukurydzy, mixu
sałat,
mozzarelli,
suszonych pomidorów oraz
kaparów. Całość posypujemy rozgniecionymi
orzechami włoskimi i prószymy
czarnym pieprzem do smaku.Bezpośrednio przed podaniem polewamy
sosem winegret.

SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :))