ßßß Cookit - przepis na Sałatka z orzechami włoskimi i mozzarellą

Sałatka z orzechami włoskimi i mozzarellą

nazwa

Wykonanie

Inspirujący kolaż zmysłowych smaków i soczystych barw ...
Sałatka o niesamowitym bogactwie smaków. U nas nazywana imprezową, bo robimy ją często, kiedy mamy gości. Przygotowanie jej zajmuje jedynie około 20 minut. Prezentuje się niezwykle ciekawie, przyciąga kolorami, smakuje pysznie. Połączenie świeżych pomidorów i zielonych sałat - roszponki, rukoli oraz sałaty czerwonej z makaronem, mozzarellą, kukurydzą, orzechami oraz sosem winegret sprawia, że jest ona bardzo soczysta i sycąca. Szykujecie domowe przyjęcie? Sałatka z orzechami włoskimi i mozzarellą to świetny pomysł, by pozytywnie zaskoczyć i oczarować Waszych gości. :)
Składniki:
100 g mixu zielonych sałat,
10 pomidorków koktajlowych,
pół małego słoika kukurydzy (3/4 szklanki),
60 g pełnoziarnistego makaronu typu świderki lub kokardki,
5 plasterków suszonych pomidorów i kilka kaparów z zalewy olejowej,
garść orzechów włoskich,
125 g sera mozzarella,
2 ząbki czosnku,
4 łyżki oliwy z oliwek, np. z rozmarynem i cytryną,
łyżka octu balsamicznego lub soku z cytryny,
pół łyżeczki suszonej bazylii,
dwie szczypty soli,
czarny pieprz do smaku.
Jak to zrobić?
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Przygotowujemy sos winegret. Ząbki czosnku ścieramy na tarce i mieszamy w małej miseczce z oliwą, octem balsamicznym lub sokiem z cytryny, bazylią, solą oraz pieprzem. Odstawiamy na 5 minut.
Sałatę myjemy. Kukurydzę odcedzamy z zalewy. Pomidorki koktajlowe myjemy i kroimy na połówki. Suszone pomidory wyciągamy z zalewy i kroimy w cieniutkie paseczki. Wyciągamy też kilka kaparów.
Orzechy włoskie rozgniatamy drobno. Mozzarellę kroimy w małe plasterki.
W misce/ salaterce układamy kolejno warstwy mixu sałat, makaronu, pomidorków koktajlowych, kukurydzy, mixu sałat, mozzarelli, suszonych pomidorów oraz kaparów. Całość posypujemy rozgniecionymi orzechami włoskimi i prószymy czarnym pieprzem do smaku.
Bezpośrednio przed podaniem polewamy sosem winegret.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :))
Źródło:http://kuchnialetycji.blogspot.com/2014/03/saatka-z-orzechami-woskimi-i-mozzarella.html