Wykonanie
Kilka lat temu oglądałam namiętnie kanał KuchniaTv. Byłam pod wielkim urokiem Marty Stewart i jej pomysłów. Z zeszytem na kolanach
pisałam szybko to co dzialo się na ekranie... Czasami zapominałam zeszytu i
pisałam na kopertach, brzegach czasopism...Niektóre przepisy wypróbowywałam a inne nie. Wszystkie wylądowały w pudelku i przypomniałam sobie o nich w ostatnim czasie... Myślę, że warto przetestować je na nowo. Zaczęłam od sernika z
rabarbarem. Sami oceńcie czy to dobre połączenie.

Składniki na blachę wielkości A4 (22x30cm):spód sernika*:*w oryginalnej wersji z
herbatników, a u mnie:250 g
mąki pszennej120 g
masła1
jajko1
żółtko45 g
brązowego cukru1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/3 łyżeczki świeżo startego
cynamonuszczypta
gałki muszkatołowejrabarbaru:350 g
rabarbaru oczyszczonego (4-6 łodyg) pokrojonego na 1-2 cm kawałki100 g soku z
pomarańczy -1 duża100 g
brązowego cukru2 łyżki
syropu z
porzeczekmasa serowa:750 g
twarogu w kostce200 g
śmietany 12-18%100 g
mleka120 g
brązowego cukru35 g
mąki kukurydzianej2
jajka3
żółtkaskórka otarta z 1
pomarańczy1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii lub
cukru waniliowegoWykonanie:Wszystkie składniki na ciasto szybko wyrabić. Ja użyłam Thermomixa: 20 s. / obr. 5Wyłożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadzić równą warstwę.Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180*C na10 minut.Do rondelka wycisnąć sok z
pomarańczy, dodać
cukier i podgrzewać mieszając aż
cukier się rozpuści i powstanie rzadki
syrop.Do
syropu dodać pokrojony
rabarbar i dusić (delikatnie mieszając od czasu do czasu) na małym ogniu przez ok. 3-5 minut aż będzie miękki.
Rabarbar ostrożnie wyjąć łyżką cedzakową a
syrop dalej gotować i odparować aż zgęstnieje. Wtedy dodać sok z
porzeczek dla ładniejszego koloru.Wszystkie składniki na sernik dokładnie wymieszać. Przy pomocy Thermomixa 3 min. / obr.5Wylać na podpieczony spód a przestudzony
rabarbar rozłożyć po
masie i zatopić w niej.Na serowej
masie zrobić „kleksy” z różowego
syropu i patyczkiem do szaszłyków rozrysować wzorki.Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C a po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 120*C i piec dalej 1 godzinę. W takiej temperaturze sernik nie zbrązowieje po wierzchu i nie opadnie po upieczeniu.Wyłączyć piekarnik i zostawić sernik przy uchylonych drzwiczkach na godzinę.Gdy ostygnie wstawić na 4-5 godzin (najlepiej na całą noc) do lodówki aż sernik stężeje.




U nas podany z dodatkiem
bitej śmietany. Udekorowany resztą
syropu z
rabarbaru,
poziomkami i
miętą. Pycha...

Smacznego!