ßßß Cookit - przepis na Sernik z rabarbarem wg Marthy Stewart

Sernik z rabarbarem wg Marthy Stewart

nazwa

Wykonanie

Kilka lat temu oglądałam namiętnie kanał KuchniaTv. Byłam pod wielkim urokiem Marty Stewart i jej pomysłów. Z zeszytem na kolanach pisałam szybko to co dzialo się na ekranie... Czasami zapominałam zeszytu i pisałam na kopertach, brzegach czasopism...
Niektóre przepisy wypróbowywałam a inne nie. Wszystkie wylądowały w pudelku i przypomniałam sobie o nich w ostatnim czasie... Myślę, że warto przetestować je na nowo. Zaczęłam od sernika z rabarbarem. Sami oceńcie czy to dobre połączenie.
Składniki na blachę wielkości A4 (22x30cm):
spód sernika*:
*w oryginalnej wersji z herbatników, a u mnie:
250 g mąki pszennej
120 g masła
1 jajko
1 żółtko
45 g brązowego cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki świeżo startego cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
rabarbaru:
350 g rabarbaru oczyszczonego (4-6 łodyg) pokrojonego na 1-2 cm kawałki
100 g soku z pomarańczy -1 duża
100 g brązowego cukru
2 łyżki syropu z porzeczek
masa serowa:
750 g twarogu w kostce
200 g śmietany 12-18%
100 g mleka
120 g brązowego cukru
35 g mąki kukurydzianej
2 jajka
3 żółtka
skórka otarta z 1 pomarańczy
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto szybko wyrabić. Ja użyłam Thermomixa: 20 s. / obr. 5
Wyłożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadzić równą warstwę.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180*C na10 minut.
Do rondelka wycisnąć sok z pomarańczy, dodać cukier i podgrzewać mieszając aż cukier się rozpuści i powstanie rzadki syrop.
Do syropu dodać pokrojony rabarbar i dusić (delikatnie mieszając od czasu do czasu) na małym ogniu przez ok. 3-5 minut aż będzie miękki.
Rabarbar ostrożnie wyjąć łyżką cedzakową a syrop dalej gotować i odparować aż zgęstnieje. Wtedy dodać sok z porzeczek dla ładniejszego koloru.
Wszystkie składniki na sernik dokładnie wymieszać. Przy pomocy Thermomixa 3 min. / obr.5
Wylać na podpieczony spód a przestudzony rabarbar rozłożyć po masie i zatopić w niej.
Na serowej masie zrobić „kleksy” z różowego syropu i patyczkiem do szaszłyków rozrysować wzorki.
Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C a po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 120*C i piec dalej 1 godzinę. W takiej temperaturze sernik nie zbrązowieje po wierzchu i nie opadnie po upieczeniu.
Wyłączyć piekarnik i zostawić sernik przy uchylonych drzwiczkach na godzinę.
Gdy ostygnie wstawić na 4-5 godzin (najlepiej na całą noc) do lodówki aż sernik stężeje.
U nas podany z dodatkiem bitej śmietany. Udekorowany resztą syropu z rabarbaru, poziomkami i miętą. Pycha...
Smacznego!
Źródło:http://ziolowaszuflada.blogspot.com/2014/06/sernik-z-rabarbarem-wg-marthy-stewart.html