ßßß Cookit - przepis na Ciasto budyniowe z jabłkiem i czereśniami

Ciasto budyniowe z jabłkiem i czereśniami

nazwa

Wykonanie

Witam Wszystkich
Lato w pełni, każdy urlopowicz zachwycony pogodą, a pracujący no może niekoniecznie, ale dla jednych i drugich mam dzisiaj coś na osłodę życia w sam raz do mrożonej kawy lub herbaty na leniwe popołudnie. Postanowiłem, dlatego też tym razem wykorzystać czereśnie, które uwielbiam i jabłko goszczące w mojej kuchni nieprzerwanie niezależnie od pory roku.
Potrzebne składniki:
Składniki na ciasto o średnicy formy 26cm
40g budyniu waniliowego w proszku
2 szklanki mąki pszennej
150g cukru trzcinowego
250g jogurtu naturalnego
pół kostki masła
łyżeczka proszku do pieczenia
jajko
2 garście czereśni
jabłko
cukier puder
Do miski dodajemy mąkę, budyń, proszek do pieczenia i cukier trzcinowy i mieszamy, natomiast do drugiej miski dodajemy jogurt naturalny i jajko i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Do jogurtu z jajkiem dodajemy stopione masło i mieszamy.
Mieszamy mokre i suche składniki ze sobą i mieszamy do momentu, gdy wszystko ładnie się ze sobą połączy.
Należy nasmarować formę ceramiczną masłem, następnie umieścić w niej ciasto. Na wierzchu ciasta układamy kawałki obranego jabłka i czereśnie.
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 30 minut.
Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem i po wystygnięciu możemy raczyć się ciastem i mrożoną kawą lub herbatą jak kto woli.
Źródło:http://carrotandkitchen.blogspot.com/2015/07/ciasto-budyniowe-z-jabkiem-i-czeresniami.html