Wykonanie
Witam WszystkichLato w pełni, każdy urlopowicz zachwycony pogodą, a pracujący no może niekoniecznie, ale dla jednych i drugich mam dzisiaj coś na osłodę życia w sam raz do mrożonej
kawy lub
herbaty na leniwe popołudnie. Postanowiłem, dlatego też tym razem wykorzystać
czereśnie, które uwielbiam i
jabłko goszczące w mojej kuchni nieprzerwanie niezależnie od
pory roku.Potrzebne składniki:
Składniki na ciasto o średnicy formy 26cm40g budyniu
waniliowego w proszku2 szklanki
mąki pszennej150g
cukru trzcinowego250g
jogurtu naturalnegopół kostki
masłałyżeczka
proszku do pieczeniajajko2 garście
czereśnijabłkocukier puderDo miski dodajemy
mąkę,
budyń,
proszek do pieczenia i
cukier trzcinowy i mieszamy, natomiast do drugiej miski dodajemy
jogurt naturalny i
jajko i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Do
jogurtu z
jajkiem dodajemy stopione
masło i mieszamy.
Mieszamy mokre i suche składniki ze sobą i mieszamy do momentu, gdy wszystko ładnie się ze sobą połączy.
Należy nasmarować formę ceramiczną
masłem, następnie umieścić w niej ciasto. Na wierzchu ciasta układamy kawałki obranego
jabłka i
czereśnie.
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 30 minut.
Upieczone ciasto posypujemy
cukrem pudrem i po wystygnięciu możemy raczyć się
ciastem i mrożoną
kawą lub
herbatą jak kto woli.