Wykonanie

Składniki:-1/2 kg
pieczarek-60 dkg
ziemniaków-1 duża
marchew-1
pietruszka-15 dkg
selera-2
laurowe liście-3 ziarnka
angielskiego ziela- 1
cebula-1 kubek (200 ml)
śmietany 30%-2 łyżki
mąki-
pieprz-1 łyżka
magi w płynie-5 dkg
masła-2,5 litra
wody-1 łyżkę zielonej
pietruszki lub
koperkuPrzygotowanie:
Pieczarki dokładnie oczyścić, umyć pokroić na drobno,lub w plasterki(według uznania)ugotować w 2,5 litrach
wody, po 15 minutach
pieczarki odcedzić,
wodę pieczarkową odlać do innego garnka a
pieczarki i drobno pokrojoną
cebulkę podsmażyć na
maśle doprawić do smaku.
Ziemniaki kroimy na drobną kostkę i dodajemy do
wody pieczarkowej ,następnie dodajemy warzywa starte na tartce ,
liść laurowy ,
ziele angielskie ,jedną łyżeczkę
vegety,
sól,
pieprz i gotujemy do miękkości .Gdy wszystko będzie miękkie,zrobić zaklepkę do 1 szklanki
wody wsypać 2 łyżki
maki wlać do gotującej zupy,wrzucić podsmażone
pieczarki w razie potrzeby jeszcze doprawić do smaku .Dodać 1 łyżkę zielonej
pietruszki lub
kopru zamieszać .Odstawić z ognia i wlać
śmietanę...Smacznego!!!!