Wykonanie
Prosty ,bardzo smaczny tort
czekoladowy ,zawsze udanyPolecam .....

Składniki:-9
jajek-1,5 szklanki
cukru-2,5 szklanki
maki-2łyżki
kakao-2 łyżeczki
proszku do pieczenia-1/2 łyżeczki
sody-12 łyżek białej gazowanej
wody lub żółtej oranżady
Białka ubić na sztywno i stopniowo dodawać
cukier ,dalej ubijając do wyczerpania
cukru następnie ,dodać
żółtkaNa koniec dodajemy przesianą
mąkę ,wymieszaną z
proszkiem do pieczenia,
kakao,
sodą( całość delikatnie łączymy za pomocą drewnianej łyżki )
Bakalie:-10 dkg
orzechów1
dżem 280 g (
wiśniowy )-pół
czekolady deserowej (pokroić w drobną kosteczkę)Nakropienie:-1/2 litra
wody przegotowanej-sok z jednej
cytryny-50 ml
spirytusuForma do pieczenia o średnicy 26 cmMasa :-6 jaj- (
jajka parzymy w goracej wodzie )-3 kostki
masła lub
margaryny1,5 szklanki
cukru- 1
czekolada deserowa ( do masy )-1/2
czekolady deserowej do posmarowania wierzchu-2 łyżki
mleka-5 dkg
masła (rozpuścić w gorącej kąpieli
wodnej )-1
białą czekoladę(startą na tartce do obsypania
boków tortu )Przygotowanie masy :
Białka ubijamy z
cukrem ,dodajemy
żółtka.
Masło ucieramy,powoli dodajemy masę jajeczną i dalej ucieramy.Na sam koniec dodajemy ,rozpuszczoną ,jedną deserową (chłodną)
czekoladę i 50 ml
spirytusu. Wszystko razem łączymy i gotową masą nakładamy tort .Każdy krążek dobrze nasączyć i posmarować kremem,posypać
bakaliami .1/2
czekolady deserowej rozpuścić w kąpieli
wodnej przestudzoną rozprowadzić na wierzchu
tortu .Obłożyć
bezamiStartą
czekoladą obsypać boki
tortu ,udekorować według uznania.Ja udekorowałam ozdobami gotowymi z
czekolady...Smacznego !!!