ßßß
Składniki:-9 jajek-1,5 szklanki cukru-3 szklanki maki-3 łyżeczki proszku do pieczenia-12 łyżek białej gazowanej wody lub żółtej oranżady-12 łyżek olejuMasa orzechowa:-2 i 1/2 kostki masła lub margaryny-1 i 1/2 szklanki mleka-30 dkg cukru-40 dkg orzechów włoskich zmielonych-50 ml spirytusuBakalie:-orzechy-pół czekolady białej-pół czekolady deserowej-dżem porzeczkowy (według uznania)Nakropienie:-1/2 litra wody przegotowanej-sok z jednej cytryny-50 ml spirytusuForma do pieczenia o średnicy 26 cmPrzygotowanie :Biszkopt :-Białka ubić z cukrem, dodać żółtka,wodę, olej, mąkę wymieszaną z proszkiemPiec w temperaturze 180 stopniMasa orzechowa :-Ugotować cukier z mlekiem aż zmniejszy o połowę objętość ,wsypać zmielone orzechy chwilę gotować na wolnym ogniu 2 -3 minuty,, ostudzić. Masę orzechową i alkohol połączyć z utartym masłem .Nałożyć tort-2 krążki masą orzechową, posypać bakaliami ,pokrojoną drobno czekoladą białą i deserową i orzechami ,1 krążek dżemem porzeczkowym .Wierzch tortu smarujemy ,także masą orzechową ,wokół kładziemy połówki orzechów posypujemy startą czekoladą białą i deserowąSmacznego !!!.