Wykonanie
Dziś przepis na bardzo smaczny i bardzo łatwy w wykonaniu tort
orzechowy na każdą okazję .Polecam

Składniki:-9
jajek-1,5 szklanki
cukru-3 szklanki
maki-3 łyżeczki
proszku do pieczenia-12 łyżek białej gazowanej
wody lub żółtej oranżady-12 łyżek
olejuMasa orzechowa:-2 i 1/2 kostki
masła lub
margaryny-1 i 1/2 szklanki
mleka-30 dkg
cukru-40 dkg
orzechów włoskich zmielonych-50 ml
spirytusuBakalie:-
orzechy-pół
czekolady białej-pół
czekolady deserowej-
dżem porzeczkowy (według uznania)Nakropienie:-1/2 litra
wody przegotowanej-sok z jednej
cytryny-50 ml
spirytusuForma do pieczenia o średnicy 26 cmPrzygotowanie :
Biszkopt :-
Białka ubić z
cukrem, dodać
żółtka,
wodę,
olej,
mąkę wymieszaną z proszkiemPiec w temperaturze 180 stopniMasa orzechowa :-Ugotować
cukier z
mlekiem aż zmniejszy o połowę objętość ,wsypać zmielone
orzechy chwilę gotować na wolnym ogniu 2 -3 minuty,, ostudzić. Masę
orzechową i
alkohol połączyć z utartym
masłem .Nałożyć tort-2 krążki masą
orzechową, posypać
bakaliami ,pokrojoną drobno
czekoladą białą i deserową i
orzechami ,1 krążek
dżemem porzeczkowym .Wierzch
tortu smarujemy ,także masą
orzechową ,wokół kładziemy połówki
orzechów posypujemy startą
czekoladą białą i deserowąSmacznego !!!.