Wykonanie
w smaku, bardzo proste i niezawodne ciasto.Doskonałe do popołudniowej
kawki.Polecam ....



Składniki :
Biszkopt :-3
jajka-1/2 szklanki
cukru-1 szklanka
maki-1 łyżeczka
proszku do pieczenia-4 łyżki
wody gazowanej białej lub oranżady żółtej-900 g
jabłek prażonych-2
galaretki cytrynowe lub
pomarańczowe(2
galaretki na 2 szklanki
wody )-3
kubki śmietany (200 ml )30%-3 łyżeczki
żelatynyNakropienie :-1/2 szklanki
wody-sok z 1/2
cytryny-1 łyżka
cukruŻelatynę zalać w 1/2 szklanki
wodygdy ,napęcznieje, rozpuścić( można w mikrofali 3-4 minuty co jakiś czas mieszając)co 1 minutę )Przygotowanie:
Białka ubić na sztywno i stopniowo dodawać
cukier ,dalej ubijając do wyczerpania
cukru następnie ,dodać
żółtka i
wodę...Na koniec dodajemy przesianą
mąkę ,wymieszaną z
proszkiem do pieczenia( całość delikatnie łączymy za pomocą drewnianej łyżki )Piec w temperaturze 180 stopni .
Biszkopt nasączyć,
galaretkę rozpuścić w wodzie ,
Jabłka wyłożyć do naczynia ,wlać rozpuszczoną chłodną
galaretkę i wymieszać, gęstniejącą z
jabłkami, całość wylać na
biszkopt i odstawić do stężenia.Następnie ,ubijamy
śmietanę dosypujemy
cukru pudru (według uznania),wlewamy chłodną rozpuszczoną
żelatynę chwilę jeszcze miksujemy i wylewamy na
jabłka .Na wierzch posypujemy startą
czekoladąSmacznego !!!!