ßßß


Składniki :Biszkopt :-3 jajka-1/2 szklanki cukru-1 szklanka maki-1 łyżeczka proszku do pieczenia-4 łyżki wody gazowanej białej lub oranżady żółtej-900 g jabłek prażonych-2 galaretki cytrynowe lub pomarańczowe(2 galaretki na 2 szklanki wody )-3 kubki śmietany (200 ml )30%-3 łyżeczki żelatynyNakropienie :-1/2 szklanki wody-sok z 1/2 cytryny-1 łyżka cukruŻelatynę zalać w 1/2 szklanki wodygdy ,napęcznieje, rozpuścić( można w mikrofali 3-4 minuty co jakiś czas mieszając)co 1 minutę )Przygotowanie:Białka ubić na sztywno i stopniowo dodawać cukier ,dalej ubijając do wyczerpania cukru następnie ,dodać żółtka i wodę...Na koniec dodajemy przesianąmąkę ,wymieszaną z proszkiem do pieczenia( całość delikatnie łączymy za pomocą drewnianej łyżki )Piec w temperaturze 180 stopni .Biszkopt nasączyć, galaretkę rozpuścić w wodzie ,Jabłka wyłożyć do naczynia ,wlać rozpuszczoną chłodną galaretkę i wymieszać, gęstniejącą z jabłkami, całość wylać na biszkopt i odstawić do stężenia.Następnie ,ubijamy śmietanę dosypujemy cukru pudru (według uznania),wlewamy chłodną rozpuszczoną żelatynę chwilę jeszcze miksujemy i wylewamy na jabłka .Na wierzch posypujemy startą czekoladąSmacznego !!!!