Wykonanie
Bardzo pyszna,pożywna zupkao kwaskowym smaku zabielana
śmietanką z
jajkiem .Podajemy z
ziemniakami lub grubym
makaronem
Składniki :-kość wieprzowa , porcja rosołowa-1/2 kg
zeberek (według uznania )-
śmietana 30% lub 18 %(według uznania ) 1 kubek-
mąka do zagęszczenia-
laurowe liście-
angielskie ziele-
pieprz-
majeranek-
sól-ząbek
czosnku-
marchew-
pietruszka-
seler- ( 2-3 ) łyżki
soku z cytryny- (2 -3
jajka )- ( 2,5 litra
wody)Przygotowanie :Do garnka wlewamy
wodę ,wkładamy umytą porcję rosołową lub kości, zagotować, odszumować, następnie osolić wrzucić
ziele angielskie ,
laurowe liście ,
marchewkę pietruszkę ,plaster
selery gotujemy do miękkości .Gdy już wszystko,będzie miękkie wyjąć porcję rosołową i zagęścić zrobić zaklepkę2 łyżki
mąki na 3/4 szklanki
wody ,dodać
sok z cytryny ,przyprawić według uznania wbić
jajka bezpośrednio do zupy ,lekko zamieszaćgotować jeszcze (3-4 ) minuty( lub ugotować i wrzucić połówki )Odstawić z ognia, wlać kubek
śmietany doprawić do smaku Podawać z
ziemniakami lub
makaronemSmacznego !!!