ßßß
Składniki :-kość wieprzowa , porcja rosołowa-1/2 kg zeberek (według uznania )-śmietana 30% lub 18 %(według uznania ) 1 kubek- mąka do zagęszczenia-laurowe liście-angielskie ziele-pieprz-majeranek-sól-ząbek czosnku-marchew-pietruszka-seler- ( 2-3 ) łyżki soku z cytryny- (2 -3 jajka )- ( 2,5 litra wody)Przygotowanie :Do garnka wlewamy wodę ,wkładamy umytą porcję rosołową lub kości, zagotować, odszumować, następnie osolić wrzucićziele angielskie ,laurowe liście ,marchewkę pietruszkę ,plaster selery gotujemy do miękkości .Gdy już wszystko,będzie miękkie wyjąć porcję rosołową i zagęścić zrobić zaklepkę2 łyżki mąki na 3/4 szklanki wody ,dodać sok z cytryny ,przyprawić według uznania wbić jajka bezpośrednio do zupy ,lekko zamieszaćgotować jeszcze (3-4 ) minuty( lub ugotować i wrzucić połówki )Odstawić z ognia, wlać kubek śmietany doprawić do smaku Podawać z ziemniakami lub makaronemSmacznego !!!