ßßß
LASAGNE z WŁOSKĄ KAPUSTĄSkładniki na 4 porcje :średnia główka kapusty włoskiej1 cebula2 ząbki czosnkuoliwa500 mieszanego mięsa mielonego (u mnie wieprowo-wołowe)1 puszka krojonych pomidorów (400g)listek laurowysuszona bazyliaoreganosól i pieprz100ml śmietany 12%125 mozzarelli (opakowanie)Zagotować wodę w dużym garnku i włożyć do niej rozdzielone wcześniej i umyte liście włoskiej kapusty. Chwilę blanszować, wyciągnąć, osączyć i odciąć zgrubienia na liściach.Na łyżce oliwy podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wysypać do miseczki, dolać 2 łyżki oliwy na patelnię i wrzucić mięso mielone. Mieszając doprowadzić do zmiany koloru mięsa (z czerwonego na brązowy), po czym dodać ponownie podsmażoną wcześniej cebulę z czosnkiem i pomidory. Doprawić ziołami i solą. Dusić na małym ogniu bez przykrycia około 20 minut (do odparowania soku pomidorowego).Naczynie żaroodporne posmarować cieniutko tłuszczem, wyłożyć liśćmi kapusty, następnie nałożyć 1/3 farszu, po czym ponownie liście kapusty, kolejną porcję farszu, znów kapustę i na koniec pozostałość farszu mięsnego. Na wierzchu rozprowadzić śmietanę i starty na tarce ser mozzarella.Zapiekać 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C aż wierzch się ładnie zapiecze, a w kuchni zapanuje kuszący zapach pysznego obiadku.
1 PORCJA to ok. 485kcal, węglowodany: 15g, białko: 32g, tłuszcze: 33gSMACZNEGO!