Wykonanie
Lubicie włoską kuchnię? My wręcz przepadamy za
smakami wprost ze
słonecznej Italii. Jednak te potrawy z mojego punktu widzenia, mają jedną podstawową wadę - opierają się na węglowodanach, które znacząco podnoszą poziom
cukru. Dlatego też eksperymentuję i modyfikuję oryginalne
makaronowe przepisy, tworząc własne wersje. Pamiętacie c
ukiniową lazanię ? Zamiast płatów
makaronu użyłam cieniutkich plastrów
cukinii. Dziś również będzie danie inspirowane lazanią, ale z drugiej strony inspiracja sięga także do naszych swojskich, tradycyjnych gołąbków. W roli
makaronu kapusta włoska. Sami zobaczcie:

LASAGNE z
WŁOSKĄ KAPUSTĄSkładniki na 4 porcje :średnia główka
kapusty włoskiej1
cebula2 ząbki
czosnkuoliwa500 mieszanego
mięsa mielonego (u mnie wieprowo-wołowe)1 puszka krojonych
pomidorów (400g)
listek laurowysuszona
bazyliaoreganosól i
pieprz100ml
śmietany 12%125
mozzarelli (opakowanie)Zagotować
wodę w dużym garnku i włożyć do niej rozdzielone wcześniej i umyte liście
włoskiej kapusty. Chwilę blanszować, wyciągnąć, osączyć i odciąć zgrubienia na liściach.Na łyżce
oliwy podsmażyć
cebulę pokrojoną w kostkę i
czosnek przeciśnięty przez praskę. Wysypać do miseczki, dolać 2 łyżki
oliwy na patelnię i wrzucić
mięso mielone. Mieszając doprowadzić do zmiany koloru
mięsa (z czerwonego na brązowy), po czym dodać ponownie podsmażoną wcześniej
cebulę z
czosnkiem i
pomidory. Doprawić
ziołami i
solą. Dusić na małym ogniu bez przykrycia około 20 minut (do odparowania
soku pomidorowego).Naczynie żaroodporne posmarować cieniutko tłuszczem, wyłożyć liśćmi
kapusty, następnie nałożyć 1/3 farszu, po czym ponownie liście
kapusty, kolejną porcję farszu, znów
kapustę i na koniec pozostałość farszu
mięsnego. Na wierzchu rozprowadzić
śmietanę i starty na tarce
ser mozzarella.Zapiekać 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C aż wierzch się ładnie zapiecze, a w kuchni zapanuje kuszący zapach pysznego obiadku.

1 PORCJA to ok. 485kcal, węglowodany: 15g,
białko: 32g, tłuszcze: 33gSMACZNEGO!