Wykonanie
Dziś pomysł na smakowity i zarazem zdrowy obiad. W końcu dorobiliśmy się grilla elektrycznego, w związku z tym szaleństwo grillowe trwa. Warzywa i
rybka na obiad z
pietruszkowo-
bazyliowym pesto, wszystko posypane prażonymi
ziarnami słonecznika i
sezamu. W sklepach pojawiły się już słodziutkie
pomidorki koktajlowe, które świetnie sprawdzają się w charakterze surówki.

Składniki na 2 porcje :2
polędwiczki z
tuńczyka (kupiłam w Biedronce)2
cukinie1/2
papryki4 łyżki
oliwy z oliweksól i
pieprz do smaku6
pomidorków koktajlowych2 liście
sałatyTuńczyka przyprawić do smaku
solą i
pieprzem, posmarować
oliwą z oliwek (użyć 2 łyżek) i zostawić na 15 minut. Pozostałą
oliwę rozprowadzić na pokrojonej w paseczki (pod skosem)
młodej cukinii i
papryce. Rozgrzać grill i grillować warzywa przez 3 minuty z każdej strony,
tuńczyka przez 4. Podawać gorące (i warzywa i
tuńczyka)z dodatkiem pokrojonych
pomidorków koktajlowych na liściu
sałaty.
Tuńczyka można podać z bardzo prostym pesto, przepis poniżej.
PIETRUSZKOWO-
BAZYLIOWE PESTOpęczek
pietruszki1/2 doniczki
bazyliiłyżka
orzechów włoskichłyżka
ziaren słonecznika2 łyżki
jogurtu greckiego lightWrzucamy do blendera posiekaną
pietruszkę,
bazylię,
orzechy i
słonecznik. Rozdrabniamy na ziarnistą masę. Dodajemy
jogurt, dokładnie mieszamy i gotowe.Moje danie posypałam aromatycznymi nasionkami - prażonym
słonecznikiem i
sezamem. Na suchą teflonową patelnię nasypałam po łyżce
słonecznika i
sezamu, prażyłam przez chwilę, do zrumienienia.
Orzechy i pestki są bardzo kaloryczne, więc jeśli dbamy o linię należy używać ich z rozwagą. Zawierają jednak wiele wartości odżywczych, które rewanżują wysoką wartość kaloryczną niepozornych ziarenek.

Na talerzu ok. 520kcal, węglowodany: 16g,
białko: 37g, tłuszcz: 33g.SMACZNEGO!