ßßß
Składniki na 2 porcje :2 polędwiczki z tuńczyka (kupiłam w Biedronce)2 cukinie1/2 papryki4 łyżki oliwy z oliweksól i pieprz do smaku6 pomidorków koktajlowych2 liście sałatyTuńczyka przyprawić do smaku solą i pieprzem, posmarować oliwą z oliwek (użyć 2 łyżek) i zostawić na 15 minut. Pozostałą oliwę rozprowadzić na pokrojonej w paseczki (pod skosem) młodej cukinii i papryce. Rozgrzać grill i grillować warzywa przez 3 minuty z każdej strony, tuńczyka przez 4. Podawać gorące (i warzywa i tuńczyka)z dodatkiem pokrojonych pomidorków koktajlowych na liściu sałaty. Tuńczyka można podać z bardzo prostym pesto, przepis poniżej.
PIETRUSZKOWO-BAZYLIOWE PESTOpęczek pietruszki1/2 doniczki bazyliiłyżka orzechów włoskichłyżka ziaren słonecznika2 łyżki jogurtu greckiego lightWrzucamy do blendera posiekaną pietruszkę, bazylię, orzechy i słonecznik. Rozdrabniamy na ziarnistą masę. Dodajemy jogurt, dokładnie mieszamy i gotowe.Moje danie posypałam aromatycznymi nasionkami - prażonym słonecznikiem i sezamem. Na suchą teflonową patelnię nasypałam po łyżce słonecznika i sezamu, prażyłam przez chwilę, do zrumienienia. Orzechy i pestki są bardzo kaloryczne, więc jeśli dbamy o linię należy używać ich z rozwagą. Zawierają jednak wiele wartości odżywczych, które rewanżują wysoką wartość kaloryczną niepozornych ziarenek.
Na talerzu ok. 520kcal, węglowodany: 16g, białko: 37g, tłuszcz: 33g.SMACZNEGO!