Wykonanie
Farro czyli płaskurka to bardzo popularne ziarno we Włoszech, lecz mało znane i mało popularne w Polsce, a szkoda. Warto poznać ją dla jej licznych zalet. Bardzo lubię sałatki z płaskurką.
Sałatka pyszna i szybka w wykonaniu, w sam raz na obiad czy kolację. Polecam w tak ciepły dzień jak dziś, przynajmniej u mnie.Zapraszam i polecam ;-)

Składniki na 8 porcji :200 gr płaskurki2
cukinie30
pomidorków koktajlowych30 małych kulek
mozzarelli1 puszka
tuńczykagarść
nasion słonecznikapęczek świeżej
miętyoliwa z oliweksól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:Płaskurkę płuczemy, zalewamy zimną
wodą i gotujemy do miękkości, lekko solimy.
Cukinię kroimy w kostkę i podsmażamy lekko na patelni.
Pomidorki koktajlowe pieczemy w piekarniku 20 minut z odrobiną
oliwy. Ugotowaną i ostudzoną płaskurkę mieszamy z przygotowanymi warzywami, dodajemy odcedzonego
tuńczyka, odcedzone kulki
mozzarelli, garść nasion słonecznikai posiekaną na drobno
miętę. Doprawiamy do smaku
oliwą,
solą i
pieprzem.
Sałatka jest najlepsza po kilku godzinach od przyrządzenia - wtedy smaki idealnie się łączą. Najlepiej odstawić
sałatkę na kilka godzin w chłodne miejsce - do połączenia się składników.Smacznego !Warto wiedzieć:Tego typu sałatki, można przygotować je dużo wcześniej bez uszczerbku dla ich smaku (wręcz przeciwnie) lub też wykorzystać je na drugi dzień jako lunch do pracy.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)