ßßß
Składniki na 8 porcji :200 gr płaskurki2 cukinie30 pomidorków koktajlowych30 małych kulek mozzarelli1 puszka tuńczykagarść nasion słonecznikapęczek świeżej miętyoliwa z oliweksól i pieprz do smakuPrzygotowanie:Płaskurkę płuczemy, zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości, lekko solimy. Cukinię kroimy w kostkę i podsmażamy lekko na patelni. Pomidorki koktajlowe pieczemy w piekarniku 20 minut z odrobiną oliwy. Ugotowaną i ostudzoną płaskurkę mieszamy z przygotowanymi warzywami, dodajemy odcedzonego tuńczyka, odcedzone kulki mozzarelli, garść nasion słonecznikai posiekaną na drobno miętę. Doprawiamy do smaku oliwą, solą i pieprzem.Sałatka jest najlepsza po kilku godzinach od przyrządzenia - wtedy smaki idealnie się łączą. Najlepiej odstawić sałatkę na kilka godzin w chłodne miejsce - do połączenia się składników.Smacznego !Warto wiedzieć:Tego typu sałatki, można przygotować je dużo wcześniej bez uszczerbku dla ich smaku (wręcz przeciwnie) lub też wykorzystać je na drugi dzień jako lunch do pracy.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)