ßßß Cookit - przepis na Insalata di farro mediterranea , czyli sałatka z płaskurki śródziemnomorska

Insalata di farro mediterranea , czyli sałatka z płaskurki śródziemnomorska

nazwa

Wykonanie

Farro czyli płaskurka to bardzo popularne ziarno we Włoszech, lecz mało znane i mało popularne w Polsce, a szkoda. Warto poznać ją dla jej licznych zalet. Bardzo lubię sałatki z płaskurką. Sałatka pyszna i szybka w wykonaniu, w sam raz na obiad czy kolację. Polecam w tak ciepły dzień jak dziś, przynajmniej u mnie.
Zapraszam i polecam ;-)
Składniki na 8 porcji :
200 gr płaskurki
2 cukinie
30 pomidorków koktajlowych
30 małych kulek mozzarelli
1 puszka tuńczyka
garść nasion słonecznika
pęczek świeżej mięty
oliwa z oliwek
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Płaskurkę płuczemy, zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości, lekko solimy. Cukinię kroimy w kostkę i podsmażamy lekko na patelni. Pomidorki koktajlowe pieczemy w piekarniku 20 minut z odrobiną oliwy. Ugotowaną i ostudzoną płaskurkę mieszamy z przygotowanymi warzywami, dodajemy odcedzonego tuńczyka, odcedzone kulki mozzarelli, garść nasion słonecznikai posiekaną na drobno miętę. Doprawiamy do smaku oliwą, solą i pieprzem.
Sałatka jest najlepsza po kilku godzinach od przyrządzenia - wtedy smaki idealnie się łączą. Najlepiej odstawić sałatkę na kilka godzin w chłodne miejsce - do połączenia się składników.
Smacznego !
Warto wiedzieć:
Tego typu sałatki, można przygotować je dużo wcześniej bez uszczerbku dla ich smaku (wręcz przeciwnie) lub też wykorzystać je na drugi dzień jako lunch do pracy.
Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)
Źródło:http://kalejdoskoprenaty.blogspot.com/2013/08/insalata-di-farro-mediterranea-czyli.html