Wykonanie
Dziś w mojej kuchni zapachniało orientem.Chciałbym zaproponować Wam garstkę indii na talerzu. Soczyste kawałki
kurczaka w gęstym, aromatycznym i pikantnym sosie. Złagodzonym aksamitnym
mlekiem kokosowym. Jako dodatek do dania proponuję
kaszę kuskus. Idealnie pasowała.

Czas przygotowania: 40 min.Porcja dla 6 osóbKoszt przygotowania: 17 , 00 złSKŁADNIKI:500 g
mięsa z kurczaka ( użyłem udek)2
czerwone papryki1 puszka
pomidorów2
cebule1 puszka
mleka kokosowego3 łyżeczki
przyprawy indyjskiej
masala(
goździk,
gałka muszkatołowa,
cynamon, kumin,
kolendra,
koper włoski,
czarny pieprz i
kozieradka)4 plasterki świeżego
imbiru1 łyżeczka
czerwonej papryki słodkiej1/2 łyżeczki
chillisól,
pieprznatka pietruszki lub
kolendraPRZYGOTOWANIE:
Mięso z kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy na niewielkie kawałki. Na
oliwie podsmażamy posiekaną w piórka
cebulę. Dodajemy kawałki
kurczaka i wszystko razem smażymy. Dodajemy
paprykę pokrojona w kostkę i świeżo starty
imbir. Wszystko doprawiamy
solą i
pieprzem. Dusimy pod przykryciem ok. 15 min. Co jakiś czas mieszając.Tak przesmażonego
kurczaka z
papryką przekładamy do garnka.Na patelni przesmażamy
pomidory z puszki i dodajemy do
kurczaka. Wszystko przyprawiamy
mieszanką przypraw masala,
czerwoną papryką w proszku i
chilli. Chwilę smażymy i dolewamy
mleczko kokosowe.Gotujemy i mieszamy, aż sos zgęstnieje. Na końcu wszystko posypujemy świeżą posiekaną
natką pietruszki lub
kolendrą. Smacznego.