Wykonanie
Rok temu przygotowywałem pyszne placki z
cukinii, które cieszyły się dużym zainteresowaniem. I właśnie ten przepis był inspiracją na dzisiejsze placki warzywne. Zawsze staram się przygotowywać potrawy z sezonowych produktów, które są świeże i pełne witamin. Do tego przygotowałem kremowy sos ze świeżymi
kurkami. Takie placki to świetna alternatywa dla dobrze nam znanych placków ziemniaczanych. Polecam i czekam na Wasze komentarze.

Czas przygotowania: 50 min.Składniki na ok. 30 plackówKoszt przygotowania: 18 , 00 złSKŁADNIKI na placki warzywne:5 średnich
ziemniaków1
cukinia1
bakłażan1/2
czerwonej papryki1/2
żółtej papryki1/2 pomarańczowej
papryki3
jajka1 szklanka
mąki pszennej1/2 szklanki
bułki tartej1/2 szklanki
mleka1 łyżka
natki pietruszkisól,
pieprz200 g świeżych
kurek1
cebula250 ml
śmietany 18%1 łyżka klarowanego
masła1 łyżka
natki pietruszkisól,
pieprzPRZYGOTOWANIE placków warzywnych:Wszystkie warzywa (
ziemniaki,
cukinia,
bakłażan,
papryka) myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach lub przy pomocy robota kuchennego.Starte warzywa przekładamy do miski. Dodajemy
jajka,
mąkę,
bułkę tartą,
mleko oraz posiekaną
natkę pietruszki. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy.Placki smażymy na rozgrzanym
oleju z obu stron. Usmażone na złoto układamy na ręczniku papierowym, aby odsączyć
olej.PRZYGOTOWANIE sosu z
kurkami:W pierwszej kolejności dokładnie myjemy
kurki w zimnej wodzie. Umyte
kurki osuszamy i odstawiamy.Na patelni rozgrzewamy klarowane
masło, a na nim podsmażamy posiekaną w kostkę
cebulę.Dodajemy
kurki i przesmażamy, aż
grzyby zmiękną. Dolewamy
śmietanę i redukujemy sos, aż delikatnie zgęstnieje. Doprawiamy sos
solą i
pieprze. Na końcu dodajemy posiekaną
natkę pietruszki.Tak przygotowanym sosem polewamy placki. Smacznego.