Wykonanie
Najchętniej przygotowuję potrawy z wykorzystaniem świeżych i dobrej jakości produktów. Błądząc
między sklepowymi regałami udało mi się znaleźć ekologiczne spaghetti. Z pszenicy durum z ekologicznego gospodarstwa. Nie mogłem się oprzeć, aby czegoś z niego nie wyczarować. I proszę, mamy prosty, świeży i oryginalny pomysł na obiad. Czyli ekologiczne spaghetti z
kurczakiem, świeżymi
szparagami i boczniakami w kremowym sosie z
natką pietruszki.

Czas przygotowania: 30 min.Porcja dla 2 osóbKoszt przygotowania: 13 , 00 złSKŁADNIKI:100 g polędwiczek
z piersi kurczaka200 g
makaronu spaghetti6
szparagów8 średnich boczniaków2
cebula dymka2 ząbki
czosnku1/2
cytrynynatka pietruszkigrana padano lub
parmezan3 łyżki
śmietany 18%1/2 szklanki
białego winaoliwasól,
pieprzPRZYGOTOWANIE:
Szparagi obieramy ze skórki i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem
soku z cytryny. Na
oliwie szklimy posiekaną
dymkę i
czosnek. Dodajemy pokrojone
polędwiczki z
kurczaka i podsmażamy. Następnie dodajemy boczniaki i dolewamy
wina.W
między czasie wstawiamy
makaron do gotowania.
Szparagi odcedzamy i przelewamy zimną
wodą. Kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do podsmażonych boczniaków i
kurczaka. Dolewamy
śmietany, doprawiamy
solą i
pieprzem. Sos redukujemy, aż lekko zgęstnieje. Pod koniec dodajemy starty
parmezan i posiekaną
natkę pietruszki.Ugotowane spaghetti dodajemy do sosu, mieszamy, wykładamy na talerz i posypujemy starymi
płatkami grana padano. Smacznego.