Wykonanie
Smakowite
mięsko to u nas podstawa porządnego obiadu, taka jest ta polędwiczka właśnie. Dodatkowo robi się ją bezproblemowo i szybko. Doskonała zarówno z ziemniaczkami, frytkami,
ryżem czy
kaszą, po prostu fajny obiad :)


1 polędwiczka wieprzowa (około 450 g)2 średnie
cebule2 łyżki kwaśnej
śmietany 18%marynata:2 łyżki płynnego
miodu (użyłam wielokwiatowego)2 łyżki
musztardy (dijon lub zwyczajna, ale koniecznie pikantna)1,5 łyżki
sosu sojowego ciemnego2 łyżki
oleju2 ząbki
czosnku0,5 łyżeczki
słodkiej papryki1/3 łyżeczki
czarnego pieprzuszczypta
pieprzu ziołowegoszczypta lub dwie suszonego
tymianku (opcjonalnie)Składniki marynaty porządnie wymieszać ze sobą, odstawić na 10 minut. Polędwiczkę umyć, osuszyć. I teraz mamy dwie możliwości w zależności od czasu, którym dysponujemy:1. Jeśli polędwiczka może się marynować kilkanaście godzin, przekrajamy ją na pół i smarujemy marynatą, po w/w czasie kroimy na 1 , 5 cm plastry, odstawiamy do lodówki.2. Jeśli potrawę przygotowujemy na godzinę, dwie przed obiadem, polędwiczkę kroimy na 1,5 cm plastry, rozgniatamy lekko dłonią i każdy kawałek smarujemy marynatą,
potem odstawiamy do lodówki.
Cebulę siekamy,
czosnek przeciskamy przez praskę.W rondlu rozgrzewamy
olej, układamy
polędwiczki i na średnim
oleju przysmażamy je z dwóch stron na blado złoty kolor, wrzucamy posiekane
cebule,
czosnek, smażymy jeszcze około 4 minut. Następnie zalewamy 3/4 - 1 szklanką gorącej
wody, dusimy bez przykrycia około 12 - 15 minut, na koniec doprawiamy
sosem sojowym i innymi
przyprawami wymienionymi w składnikach marynaty, wg własnego smaku, wyłączamy gaz i po chwili dodajemy
śmietanę, mieszamy i gotowe.UWAGA: Nie dodajemy absolutnie
soli,
sos sojowy wypełnia jej zadanie.UWAGA: Odradzam zalewanie
bulionem, jest spora szansa, że potrawa będzie bardzo słona. Jeśli lubimy, część
wody możemy zastąpić
białym wytrawnym winem. Ewentualnie sos można zagęścić dodatkowo 1/3 szklanki
wody z 1 łyżką
mąki.