ßßß Cookit - przepis na Karkówka w sosie miodowo-musztardowym

Karkówka w sosie miodowo-musztardowym

nazwa

Wykonanie

Witam.
Z racji tego, że obecnie przebywam w Amsterdamie i za bardzo nie mam co robić, (mój chłopak poszedł do pracy, a ja zwiedziłam już wszystkie atrakcje i sklepy w mieście), postanowiłam założyć bloga kulinarnego. Plan założenia bloga istniał od jakiegoś czasu, jednak dopiero teraz udało mi się go zrealizować ;).
Na początek pierwszy przepis:
Idealnie nadaje się na wszelkiego rodzaju grille i imprezy na świeżym powietrzu.
Składniki
500g karkówki wieprzowej
1 łyżka oleju roślinnego
2 łyżki miodu lipowego
6-8 łyżek musztardy sarepskiej
pół łyżeczki słodkiej papryki
szczypta pieprzu
1 łyżka sosu sojowego
Przygotowanie
Mięso dokładnie umyć i pozbyć się wszystkich kostek, błon. Osuszyć, podzielić na porcje o grubości ok. 1-1,5 cm i rozbić. Wszystkie pozostałe składniki dokładnie wymieszać w misce i zrobić marynatę. Karkówkę zalać marynatą i 'wmasować' ją w mięso. Wstawić pod przykryciem do lodówki na minimalnie 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Wyłożyć na rozgrzaną patelnię grillową i smażyć na średnim ogniu przewracając do czasu, aż na karkówce pojawią się brązowe pręgi. Podczas smażenia polewać pozostałą marynatą, by mięso było soczyste. Podawać z gotowanymi ziemniaczkami i sałatką z sosem balsamicznym "na słodko". Smacznego!
Źródło:http://jpgotuje.blogspot.com/2012/09/karkowka-w-sosie-miodowo-musztardowym.html