ßßß



750 - 800 gramów filetów drobiowych300 gramów marynowanych pieczarek lub leśnych grzybków6 - 8 płatów marynowanej papryki1 mała cebula2 - 3 ząbki czosnku2 jaja2 kajzerki namoczone w mleku lub bulionie i odciśnięte1 kopiasta łyżka przyprawy do kurczaka (polecam z firmy Kotanyi)1/4 łyżeczki białego ewentualnie czarnego pieprzu1/4 łyżeczki słodkiej paprykiokoło 140 gramów boczku parzonego w plasterkach (jest mniej słony i chudszy)Filety porządnie umyć, osuszyć, powycinać ewentualnie nieciekawe kawałki, zmielić na średnich oczkach razem z odciśniętymi bułeczkami.Pieczarki osączyć z zalewy, jeśli są średnie przekroić na pół lub mniejsze cząstki, w słoiczku miałam również trochę marchewki, też dodałam.Paprykę pokroić w kosteczkę.Cebulę posiekać.Czosnek przecisnąć przez praskę.
W dużej misce porządnie wyrobić mięso z bułeczkami, przyprawami, czosnkiem.Następnie dodać pieczarki, paprykę i posiekaną cebulę, wymieszać by dodatki regularnie "rozeszły" się po masie mięsnej.Foremkę keksową o wymiarach 12x25 ewentualnie 12x30 cm cieniutko wysmarować olejem lub smalcem i wyłożyć plastrami boczku tak, by wędlina zachodziła na ścianki naczynia.
Delikatnie wyłożyć masę mięsną i delikatnie wyrównać i "przyklepać" ją z wierzchu.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, wsadzić pieczeń i piec około 70 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).UWAGA: Jeśli zauważymy, że mięsko nam się z góry za bardzo przypieka, przykryjmy je płatek folii aluminiowej i pieczmy spokojnie dalej.Kroić najlepiej ostudzone.