Wykonanie
Połączenie smaków, którego nie trzeba nikomu przedstawiać, zawsze pyszne :). Pieczeń w bezproblemowy sposób łączy je wszystkie, dając naprawdę doskonały rezultat, zarówno smakowy jak i niezły wizualny. Będzie smaczna na ciepło jak i do kanapek.




masa
mięsna:1 kg
filetów z kurczaka2
jaja2
kajzerki namoczone wcześniej w
mleku lub
bulionie drobiowym i odciśnięte1 kopiasta łyżeczka
przyprawy do kurczaka (używam Kotanyi)2 ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskę lub 0,5 płaskiej łyżeczki suszonego (jeśli lubicie)warstwa szpinakowa:450 gramów mrożonego rozdrobnionego
szpinaku1 płaska łyżeczka
mąki pszennej3 ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskę
sól, czarny mielony
pieprz wg smakuwarstwa pieczarkowa:700 - 800 gramów
pieczarek2 średnie
cebulesól, czarny mielony
pieprzdodatkowo:200 gramów
sera żółtego (miałam najzwyklejszą goudę)Filety mielimy razem z bułeczkami na średnich oczkach, wbijamy
jaja, dodajemy
przyprawę do kurczaka, ewentualnie
czosnek (dałam suszony), wyrabiamy wszystko bardzo dokładnie na jednolitą masę.
Mięso wstawiamy do lodówki i zabieramy się za warstwy.

Pieczarkowa.
Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy na małe kawałki, wrzucamy na rozgrzany
olej, przysmażamy dopóki nie wytracą
wody. Kiedy to nastąpi wrzucamy posiekaną
cebulę, smażymy wszystko razem do zeszklenia tej ostatniej, na końcu solimy, dodajemy
pieprz, mieszamy.
Pieczarki przekładamy do miseczki by przestygły.

Warstwa szpinakowa.
Szpinak rozmrażamy na gęstym sitku, wrzucamy na rozgrzaną niewielką ilość
oleju, dodajemy zmiażdżony
czosnek,
sól oraz
pieprz, przysmażamy razem przez 5 - 8 minut, na końcu posypujemy
mąką, mieszamy energicznie by masa się zagęściła, ale nie utworzyły się grudki.
Potem szpinak przekładamy do miseczki by przestygł.


Foremkę keksową o wymiarach 30x10 cm wykładamy papierem do pieczenia.Na spód wykładamy 1/3 masy
mięsnej, przyklepujemy i wygładzamy powierzchnię.UWAGA: Masa jest klejąca, maczajmy ręce w zimnej wodzie, będzie łatwiej dawała się rozprowadzić.Na masę
mięsną wykładamy
pieczarki, wyrównujemy powierzchnię.Na
pieczarki wykładamy połowę pozostałej masy
mięsnej, na nią wykładamy równomiernie
szpinak, posypujemy do
serem startym na dużych oczkach, na koniec wykładamy resztę
mięsa, wygładzamy i smarujemy cieniutką warstwą
oleju.







Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy pieczeń, pieczemy około 70 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).UWAGA: Jeśli zauważymy, że
mięso za bardzo się przypieka z wierzchu, przykryjmy je folią aluminiową i pieczmy do końca wyżej wymienionego czasu.Smacznego !