ßßß



masa mięsna:1 kg filetów z kurczaka2 jaja2 kajzerki namoczone wcześniej w mleku lub bulionie drobiowym i odciśnięte1 kopiasta łyżeczka przyprawy do kurczaka (używam Kotanyi)2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub 0,5 płaskiej łyżeczki suszonego (jeśli lubicie)warstwa szpinakowa:450 gramów mrożonego rozdrobnionego szpinaku1 płaska łyżeczka mąki pszennej3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskęsól, czarny mielony pieprz wg smakuwarstwa pieczarkowa:700 - 800 gramów pieczarek2 średnie cebulesól, czarny mielony pieprzdodatkowo:200 gramów sera żółtego (miałam najzwyklejszą goudę)Filety mielimy razem z bułeczkami na średnich oczkach, wbijamy jaja, dodajemy przyprawę do kurczaka, ewentualnie czosnek (dałam suszony), wyrabiamy wszystko bardzo dokładnie na jednolitą masę.Mięso wstawiamy do lodówki i zabieramy się za warstwy.
Pieczarkowa.Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy na małe kawałki, wrzucamy na rozgrzany olej, przysmażamy dopóki nie wytracą wody. Kiedy to nastąpi wrzucamy posiekaną cebulę, smażymy wszystko razem do zeszklenia tej ostatniej, na końcu solimy, dodajemy pieprz, mieszamy. Pieczarki przekładamy do miseczki by przestygły.
Warstwa szpinakowa.Szpinak rozmrażamy na gęstym sitku, wrzucamy na rozgrzaną niewielką ilość oleju, dodajemy zmiażdżony czosnek, sól oraz pieprz, przysmażamy razem przez 5 - 8 minut, na końcu posypujemy mąką, mieszamy energicznie by masa się zagęściła, ale nie utworzyły się grudki. Potem szpinak przekładamy do miseczki by przestygł.
Foremkę keksową o wymiarach 30x10 cm wykładamy papierem do pieczenia.Na spód wykładamy 1/3 masy mięsnej, przyklepujemy i wygładzamy powierzchnię.UWAGA: Masa jest klejąca, maczajmy ręce w zimnej wodzie, będzie łatwiej dawała się rozprowadzić.Na masę mięsną wykładamy pieczarki, wyrównujemy powierzchnię.Na pieczarki wykładamy połowę pozostałej masy mięsnej, na nią wykładamy równomiernie szpinak, posypujemy do serem startym na dużych oczkach, na koniec wykładamy resztę mięsa, wygładzamy i smarujemy cieniutką warstwą oleju.





Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy pieczeń, pieczemy około 70 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).UWAGA: Jeśli zauważymy, że mięso za bardzo się przypieka z wierzchu, przykryjmy je folią aluminiową i pieczmy do końca wyżej wymienionego czasu.Smacznego !