Wykonanie
Banalnie prosta i niedroga, świetna na ciepło jak i do kanapek, polecamy :)




1,2 kg
łopatki wieprzowej lub karczku2
jaja2
kajzerki namoczone w
mleku lub
bulionie i odciśnięte1 sos
serowy Knorr (pokazuję go pod
spodem)250 gramów
sera żółtego (miałam edamski)pęczek zielonej
pietruszki2 - 3 ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskę (dałam 0,5 łyżeczki suszonego)1 płaska łyżeczka
słodkiej papryki1/3 łyżeczki
soli0,5 łyżeczki zmielonego
czarnego pieprzu1 duża
cebulaCebulę siekamy, przysmażamy na blado złoto na
oleju, przekładamy do miseczki (bez tłuszczu), studzimy.
Mięso mielimy na średnich oczkach razem z
kajzerkami, wbijamy
jaja, wsypujemy
przyprawy, sos w proszku,
przyprawy, wszystko razem bardzo dokładnie wyrabiamy.
Potem dodajemy pokrojony w 1 cm kostkę
ser żółty, posiekaną
natkę pietruszki oraz
cebulkę, masę ponownie wyrabiamy.



Foremkę keksową o wymiarach 10x30 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę
mięsną, ugniatamy i wyrównujemy powierzchnię.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy
mięso i pieczemy około 1,5 godziny (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).

UWAGA: Jeśli zauważymy, że pieczeń zanadto nam się przypieka z góry przykrywamy ją folią aluminiową i pieczemy do końca wyżej wymienionego czasu.Studzimy i smacznego :)