Wykonanie
Powiem tylko tyle: jedna za drugą szły do buźki :DDDD. Smakują podobnie jak klasyczne oponki
serowe, jednak są delikatniejsze w strukturze. Jeśli ktoś nie przepada za
cynamonem, może go pominąć i do
cukru pudru dodać
sok z cytryny.Porcja na duży talerz kuleczek.



250 gramów
twarogu półtłustego (najzwyklejszego w kostce)1
jajo2 płaskie łyżki
cukru1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
spirytusu5 - 6 kopiastych łyżek
mąki pszennej (użyłam tortowej)szczypta
solilukier:3/4 szklanki
cukru pudru2 łyżki ciepłej
wodycynamon wg uznania lub3/4 szklanki
cukru pudru1 łyżka
wody1 łyżka
soku z cytrynydodatkowo:około 0,4 litra
oleju do smażenia (użyłam rzepakowego)
Twaróg gnieciemy porządnie widelcem, następnie wysypujemy go na blat, dodajemy
jajo,
sól,
spirytus,
cukier,
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia i zagniatamy dość lepkie ciasto.Z masy odrywamy niewielkie kawałki i na mocno omączonym blacie wałkujemy (ja rozgniatałam dłonią) placuszki o grubości około 1,5 cm. Standardowym kieliszkiem do
wódki wykrawamy kółeczka.

Wrzucamy je na rozgrzany
olej i smażymy na złoto z obu stron, na niewielkim ogniu bez przykrycia. Kuleczki mają swobodnie pływać w tłuszczu.UWAGA: Kuleczki smażyłam w głębokiej patelni i
oleju zużyłam naprawdę niewiele.


Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.Przygotowujemy
lukier mieszając
cukier,
wodę i
cynamon, zamaczamy pączusie i odkładamy do stężenia lukru.

Gotowe ! :)
