ßßß Cookit - przepis na ciasto "Amore"

ciasto "Amore"

nazwa

Wykonanie

Walentynkowy łakoć, prosty w wykonaniu, choć nieco czasochłonny, jednak myślę, że efekt wart jest poświęcenia :)
biszkopt (należy upiec dwa takie biszkopty):
3 jaja (M)
4 kopiaste łyżki cukru
1 płaska łyżeczka cukru z wanilią
3 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
poncz do spodniego biszkoptu:
1/3 szklanki przegotowanej zimnej wody
2 - 3 łyżki soku z cytryny
1 płaska łyżka cukru
masa jogurtowa:
300 gramów truskawkowego pitnego jogurtu (użyłam 330 gramowego z Danone)
1 galaretka truskawkowa
2 płaskie łyżeczki żelatyny
200 ml gorącej wody
galaretka:
2 galaretki truskawkowe
800 ml gorącej wody
dodatkowo:
polewa czekoladowa
1 galaretka truskawkowa
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno (dzięki dodatkowi soli ubiją się znacznie szybciej), następnie dodać cukier, zmiksować około 2 minut, potem dodać żółtka, cukier waniliowy, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować wszystko do połączenia składników, ale nie za długo.
Kwadratową blaszkę o boku 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać, wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 25 minut, do suchego patyczka, na jasno złoty kolor, ostudzić.
Upiec drugi biszkopt w taki sam sposób i również ostudzić.
UWAGA: Papier do pieczenia odrywamy po całkowitym ostudzeniu biszkoptów.
Sok z cytryny dokładnie wymieszać z wodą i cukrem.
Blaszkę ponownie wyłożyć jednym z papierów pozostałych z biszkoptu, włożyć jeden z blatów, nasączyć ponczem.
UWAGA: Drugiego blatu (wierzchniego) nie nasączamy ponczem !
Galaretkę dokładnie wymieszać z gorącą wodą i 2 łyżeczkami żelatyny, schłodzić do temperatury pokojowej, zmiksować z jogurtem (nie za długo, gdyż zrobi nam się pianka).
Mieszankę wstawić do lodówki, kiedy przybierze konsystencję gęstej śmietany, wylać ją na naponczowany biszkopt. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
W drugim blacie biszkoptowym (po ostudzeniu) foremką do ciasteczek wycinamy serduszka.
P.S Z serduszek można zrobić szybkie ciasteczka, np. przełożyć je dżemem i oblać czekoladą.
2 galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody, studzimy do temperatury pokojowej, wstawiamy do lodówki. Kiedy galaretka zacznie nam tężeć (mieć konsystencję gęstego kisielu), wylewamy ją na zgęstniały krem jogurtowy. Wkładamy ponownie do lodówki.
Kiedy galaretka stężeje, przykrywamy ją blatem z wyciętymi serduszkami.
Przygotowujemy polewę czekoladową, studzimy ją (do temp. pokojowej) i kiedy będzie dość mocno gęsta, smarujemy nią wierzch biszkoptu.
UWAGA: Raczej uważajmy by nie pobrudzić galaretki w serduszkach, najlepiej użyć małego pędzelka, który pozwoli nam na precyzyjne nałożenie polewy. Jeśli jednak serduszka w środku lekko nam się pobrudzą, użyjmy zwilżonego ręcznika papierowego do wytarcia zabrudzeń.
Ciasto wstawiamy do lodówki do stwardnienia polewy.
W tym momencie zabieramy się do ostatniej czynności jaką jest przygotowanie galaretki wypełniającej serduszka.
Ostatnią paczuszkę galaretki rozpuszczamy dokładnie w 250 ml gorącej wody, studzimy do temperatury pokojowej i wstawiamy do lodówki. Kiedy galaretka będzie zaczynała tężeć (mieć konsystencję gęstego kisielu), wypełniamy nią wycięcia.
UWAGA: Galaretka po wstawieniu do lodówki będzie tężała dość szybko, więc nie zagapmy się.
Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka - kilkanaście godzin.
Gotowe !
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2015/02/ciasto-amore.html