Wykonanie
Walentynkowy łakoć, prosty w wykonaniu, choć nieco czasochłonny, jednak myślę, że efekt wart jest poświęcenia :)



biszkopt (należy upiec dwa takie
biszkopty):3
jaja (M)4 kopiaste łyżki
cukru1 płaska łyżeczka
cukru z
wanilią3 kopiaste łyżki
mąki pszennej tortowej1/4 łyżeczki
proszku do pieczeniaponcz do spodniego
biszkoptu:1/3 szklanki przegotowanej zimnej
wody2 - 3 łyżki
soku z cytryny1 płaska łyżka
cukrumasa jogurtowa:300 gramów
truskawkowego pitnego jogurtu (użyłam 330 gramowego z Danone)1
galaretka truskawkowa2 płaskie łyżeczki
żelatyny200 ml gorącej
wodygalaretka:2
galaretki truskawkowe800 ml gorącej
wodydodatkowo:
polewa czekoladowa1
galaretka truskawkowaBiałka ubić ze szczyptą
soli na sztywno (dzięki dodatkowi
soli ubiją się znacznie szybciej), następnie dodać
cukier, zmiksować około 2 minut,
potem dodać
żółtka,
cukier waniliowy,
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia, zmiksować wszystko do połączenia składników, ale nie za długo.Kwadratową blaszkę o
boku 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać, wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 25 minut, do suchego patyczka, na jasno złoty kolor, ostudzić.

Upiec drugi
biszkopt w taki sam sposób i również ostudzić.UWAGA: Papier do pieczenia odrywamy po całkowitym ostudzeniu
biszkoptów.
Sok z cytryny dokładnie wymieszać z
wodą i
cukrem.Blaszkę ponownie wyłożyć jednym z papierów pozostałych z
biszkoptu, włożyć jeden z blatów, nasączyć ponczem.UWAGA: Drugiego blatu (wierzchniego) nie nasączamy ponczem !
Galaretkę dokładnie wymieszać z gorącą
wodą i 2 łyżeczkami
żelatyny, schłodzić do temperatury pokojowej, zmiksować z
jogurtem (nie za długo, gdyż
zrobi nam się pianka).Mieszankę wstawić do lodówki, kiedy przybierze konsystencję gęstej
śmietany, wylać ją na naponczowany
biszkopt. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

W drugim blacie
biszkoptowym (po ostudzeniu) foremką do
ciasteczek wycinamy serduszka.P.S Z serduszek można zrobić szybkie
ciasteczka, np. przełożyć je
dżemem i oblać
czekoladą.


2
galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej
wody, studzimy do temperatury pokojowej, wstawiamy do lodówki. Kiedy
galaretka zacznie nam tężeć (
mieć konsystencję gęstego
kisielu), wylewamy ją na zgęstniały krem
jogurtowy. Wkładamy ponownie do lodówki.

Kiedy
galaretka stężeje, przykrywamy ją blatem z wyciętymi serduszkami.Przygotowujemy
polewę czekoladową, studzimy ją (do temp. pokojowej) i kiedy będzie dość mocno gęsta, smarujemy nią wierzch
biszkoptu.


UWAGA: Raczej uważajmy by nie pobrudzić
galaretki w serduszkach, najlepiej użyć małego pędzelka, który pozwoli nam na precyzyjne nałożenie polewy. Jeśli jednak serduszka w środku lekko nam się pobrudzą, użyjmy zwilżonego ręcznika papierowego do wytarcia zabrudzeń.Ciasto wstawiamy do lodówki do stwardnienia polewy.W tym momencie zabieramy się do ostatniej czynności jaką jest przygotowanie
galaretki wypełniającej serduszka.Ostatnią paczuszkę
galaretki rozpuszczamy dokładnie w 250 ml gorącej
wody, studzimy do temperatury pokojowej i wstawiamy do lodówki. Kiedy
galaretka będzie zaczynała tężeć (
mieć konsystencję gęstego
kisielu), wypełniamy nią wycięcia.UWAGA:
Galaretka po wstawieniu do lodówki będzie tężała dość szybko, więc nie zagapmy się.Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka - kilkanaście godzin.Gotowe !