Wykonanie
Łatwo, pysznie i bardzo
truflowo, tak można określić ten wypiek. Upiekłam go na spodzie z brownie wg przepisu Marthy Stewart, można go również zrobić na spodzie z
biszkoptu, na przykład z TEGO przepisu, polecam :)



brownie:150 gramów
gorzkiej czekolady3
jaja150 gramów
cukru3/4 szklanki
mąki pszennej1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia100 gramów
masła1/4 łyżeczki
soli1/4 szklanki ciemnego
kakaonasączenie:50 ml niegazowanej
wody mineralnej100 - 120 ml
likieru czekoladowego lub
kawowegokrem
truflowy:12 sztuk
trufli (użyłam z firmy Wawel)100 gramów
gorzkiej czekolady1 płaska łyżka
cukru pudru1 - 2 łyżki
wódki lub innego
alkoholu (opcjonalnie)200 gramów
śmietany kremówki 30%250 gramów
mascarpone3/4 łyżki
żelatyny + 1/4 szklanki gorącej
wodydodatkowo:około 60 gramów startej
gorzkiej czekolady3 płaskie łyżki ciemnego
kakao3/4 słoiczka
powideł śliwkowych lub
dżemu z czarnej porzeczkikandyzowane
wiśnie do dekoracji
Mascarpone wyjmujemy z lodówki na około 1,5 godziny przed przygotowaniem kremu.
Masło,
czekoladę roztopić w kąpieli
wodnej, dodać
kakao, wymieszać, ostudzić.
Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia i
solą.
Jaja ubić z
cukrem na puszystą pianę, dodać
mąkę z proszkiem i
solą, zmiksować do połączenia składników, dodać masę
czekoladową, wszystko sprawnie połączyć (ciasto będzie dość gęste).Tortownicę o średnicy 24 cm cm wysmarować tłuszczem, rozprowadzić ciasto, lekko zwilżoną dłonią "uklepać" delikatnie wyrównując powierzchnię.

Piec około 28 - 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (funkcja góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).Ciasto od razu wyjąć z piekarnika, lekko schłodzić i jeszcze ciepłe naponczować obficie, a następnie posmarować powidłami lub
dżemem.UWAGA: Nie czekamy z nasączaniem aż ciasto całkiem przestygnie, gdyż wtedy na powierzchni utworzy się "skorupka", która utrudni nam nawilżanie.

Teraz zabieramy się za krem.
Czekoladę i
trufle łamiemy na kawałki, wrzucamy do garnka, dolewamy 3 - 4 łyżki zimnej
śmietanki i roztapiamy na parze. Masę schładzamy do uzyskania temperatury pokojowej.
Serek mascarpone przekładamy do miski, mieszamy go energicznie łyżką, przekładamy do niego masę
truflową i mieszamy łyżką do połączenia składników (powinno pójść gładko i bez powstawania grudek).

Schłodzoną resztę
śmietanki ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy
cukier puder, miksujemy.Kremówkę przekładamy do kremu
truflowego i mieszamy lub miksujemy na wolnych obrotach krótko, tylko do połączenia składników.

Na końcu dodajemy
alkohol (opcjonalnie) i mieszamy energicznie łyżką lub trzepaczką rózgową.
Żelatynę rozprowadzamy w gorącej wodzie, schładzamy do temperatury pokojowej, następnie dodajemy do niej 1 łyżeczkę kremu, mieszamy,
potem jednym ruchem przelewamy całość do masy i miksujemy na najszybszych obrotach do uzyskania jednolitego kremu.Gotowy krem od razu wykładamy na ciasto i wyrównujemy powierzchnię, wstawiamy do lodówki do zgęstnienia.Kiedy to nastąpi, posypujemy ciemnym
kakao i startą
czekoladą, dekorujemy wisienkami.

