ßßß


brownie:150 gramów gorzkiej czekolady3 jaja150 gramów cukru3/4 szklanki mąki pszennej1/4 łyżeczki proszku do pieczenia100 gramów masła1/4 łyżeczki soli1/4 szklanki ciemnego kakaonasączenie:50 ml niegazowanej wody mineralnej100 - 120 ml likieru czekoladowego lub kawowegokrem truflowy:12 sztuk trufli (użyłam z firmy Wawel)100 gramów gorzkiej czekolady1 płaska łyżka cukru pudru1 - 2 łyżki wódki lub innego alkoholu (opcjonalnie)200 gramów śmietany kremówki 30%250 gramów mascarpone3/4 łyżki żelatyny + 1/4 szklanki gorącej wodydodatkowo:około 60 gramów startej gorzkiej czekolady3 płaskie łyżki ciemnego kakao3/4 słoiczka powideł śliwkowych lub dżemu z czarnej porzeczkikandyzowane wiśnie do dekoracjiMascarpone wyjmujemy z lodówki na około 1,5 godziny przed przygotowaniem kremu.Masło, czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać kakao, wymieszać, ostudzić.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą.Jaja ubić z cukrem na puszystą pianę, dodać mąkę z proszkiem i solą, zmiksować do połączenia składników, dodać masę czekoladową, wszystko sprawnie połączyć (ciasto będzie dość gęste).Tortownicę o średnicy 24 cm cm wysmarować tłuszczem, rozprowadzić ciasto, lekko zwilżoną dłonią "uklepać" delikatnie wyrównując powierzchnię.
Piec około 28 - 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (funkcja góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).Ciasto od razu wyjąć z piekarnika, lekko schłodzić i jeszcze ciepłe naponczować obficie, a następnie posmarować powidłami lub dżemem.UWAGA: Nie czekamy z nasączaniem aż ciasto całkiem przestygnie, gdyż wtedy na powierzchni utworzy się "skorupka", która utrudni nam nawilżanie.
Teraz zabieramy się za krem.Czekoladę i trufle łamiemy na kawałki, wrzucamy do garnka, dolewamy 3 - 4 łyżki zimnej śmietanki i roztapiamy na parze. Masę schładzamy do uzyskania temperatury pokojowej.Serek mascarpone przekładamy do miski, mieszamy go energicznie łyżką, przekładamy do niego masę truflową i mieszamy łyżką do połączenia składników (powinno pójść gładko i bez powstawania grudek).
Schłodzoną resztę śmietanki ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, miksujemy.Kremówkę przekładamy do kremu truflowego i mieszamy lub miksujemy na wolnych obrotach krótko, tylko do połączenia składników.
Na końcu dodajemy alkohol (opcjonalnie) i mieszamy energicznie łyżką lub trzepaczką rózgową.Żelatynę rozprowadzamy w gorącej wodzie, schładzamy do temperatury pokojowej, następnie dodajemy do niej 1 łyżeczkę kremu, mieszamy, potem jednym ruchem przelewamy całość do masy i miksujemy na najszybszych obrotach do uzyskania jednolitego kremu.Gotowy krem od razu wykładamy na ciasto i wyrównujemy powierzchnię, wstawiamy do lodówki do zgęstnienia.Kiedy to nastąpi, posypujemy ciemnym kakao i startą czekoladą, dekorujemy wisienkami.
