Wykonanie

Ciasto - hit. Zanim sama je przygotowałam naczytałam się o fenomenie tej kostki: pyszna, uzależnia, ciasto roku, a z drugiej strony: przesłodzona,
bezy miękną, nie sposób zjeść więcej niż jeden kawałek. No cóż, trzeba było podjąć ryzyko ;-). Tym bardziej, że mam w domu fana kajmaku, który bez mrugnięcia
okiem wyjada go z puszki; w razie czego zje WSZYSTKO ;-). Jaka jest kostka alpejska? Rzeczywiście pyszna! Miękka, mocno wilgotna, słodka z nutą kwaśnego
dżemu porzeczkowego i
ajerkoniaku, delikatna od
bitej śmietany. Dodając do kremu więcej
masła uniknęłam jego przesłodzenia, jednocześnie przedłużając efekt trwałości i chrupkości bezików zanurzonych w
masie kajmakowej. Ciasto jest familijne, podzielne, doskonałe na wszelkie okazje :-). Kto do tej
pory nie znał tego smaku, nie będzie zawiedziony!Na weekend polecam też siostrzany przepis -
czekoladową kostkę hiszpańską !Składniki na
biszkopt:4
jajkaszczypta
soli100 g drobnego
cukru do wypieków90 g
mąki pszennej tortowej35 g
kakaoWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną i
kakao wymieszać, przesiać.Blachę prostokątną o wymiarach 25 x 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia.W misie miksera umieścić
białka. Rozpocząć ubijanie. Po lekkim spienieniu się
białek dodać szczyptę
soli. Ubić, do sztywności. Dodawać
cukier, łyżka po łyżce, stopniowo, cały czas ubijając. Po zakończeniu ubijania dodać
żółtka i ubić. Dodać przesianą
mąkę z
kakao, delikatnie wymieszać szpatułką.Gotowe ciasto
biszkoptowe wyłożyć do formy, wyrównać.Piec w temperaturze 175ºC przez około 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, formę opuścić z 30 na podłogę (by
biszkopt pozostał prosty, można pominąć) i pozostawić do wystudzenia.Nasączenie:125 ml ponczu - zimnej przegotowanej
wody wymieszanej z 3 łyżkami
likieru kawowego lub
wódki350 g
masła400 g masy kajmakowej z puszki (dulce de leche, masa krówkowa)2 łyżeczki
kawy naturalnej, zmielonej125 ml
ajerkoniaku300 g bezików (suchych w środku, nie piankowych)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić
masło i utrzeć (końcówki miksera do ubijania
białek) do powstania jaśniejszej i bardziej puszystej masy
maślanej. Dodać
kawę, następnie kajmak, w kilku turach, nie przerywając ucierania. Po utarciu masy kremowej wlewać strużką
ajerkoniak, cały czas ucierając. Odłożyć.
Bezy połamać z grubsza, wymieszać z kremem kajmakowym.Ponadto:3/4 - 1 słoiczek
dżemu z czarnej porzeczki900 ml
śmietany kremówki 36%, schłodzonej2 łyżki
cukru pudru50 g
gorzkiej czekolady, startej na tarce, do oprószeniaWykonanieUpieczony
biszopt pozostawić w formie, nasączyć ponczem. Posmarować warstwą
dżemu z czarnej porzeczki. Na wierzch wyłożyć warstwę kremu kajmakowego w pokruszonymi
bezami, wyrównać. Schłodzić. Po 3 - 4 godzinach chłodzenia ciasta, ubić
śmietanę kremówkę z
cukrem pudrem (wszystkie składniki umieścić razem w misie miksera i ubić do powstania kremu). Warstwą
bitej śmietany posmarować ciasto, schłodzić. Przed podaniem posypać startą
czekoladą.Przechowywać w lodówce. Dobrze wytrzymuje w temperaturze pokojowej np. podczas domowych uroczystości. Podczas upałów, w celu usztywnienia kremówki wystarczy zmiksować ją z połową opakowania schłodzonego
mascarpone (125 g). Ciasto jest najlepsze chwilę po wyjęciu z lodówki, jak masa
maślana zmięknie.Smacznego :-).

