ßßß Cookit - przepis na Kostka hiszpańska

Kostka hiszpańska

nazwa

Wykonanie

Obłędne ciasto tortowe. Biszkopt czekoladowy z czekoladowym kremem maślanym z dodatkiem alkoholu, pokruszonej bezy i kawy, przełożony powidłami lub konfiturą wiśniową, z warstwą delikatnej kawowej bitej śmietany. Ciasto sporych rozmiarów, doskonałe na wszelkie uroczystości czy imprezy. Kostka hiszpańska (nie mylić z Kostką Alpejską, która wkrótce zadebiutuje na MW ;-) to przekładane czekoladowe ciasto kremowe z wyższej półki. Połączenie poszczególnych warstw jest bezbłędne, nieprzesłodzone, a jednocześnie kostka jest dość sycąca, nie da się zjeść dużo, doskonała do podziału ;-). Myślę, że Wam posmakuje!
Ciasto można wykonać w wersji bezalkoholowej - biszkopt nasączyć słabą kawą zbożową, a alkohol w kremie pominąć.
Składniki na biszkopt:
4 jajka
szczypta soli
100 g drobnego cukru do wypieków
90 g mąki pszennej tortowej
35 g kakao
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i kakao wymieszać, przesiać.
Blachę prostokątną o wymiarach 25 x 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
W misie miksera umieścić białka. Rozpocząć ubijanie. Po lekkim spienieniu się białek dodać szczyptę soli. Ubić, do sztywności. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, stopniowo, cały czas ubijając. Po zakończeniu ubijania dodać żółtka i ubić. Dodać przesianą mąkę z kakao, delikatnie wymieszać szpatułką.
Gotowe ciasto biszkoptowe wyłożyć do formy, wyrównać.
Piec w temperaturze 175ºC przez około 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, formę opuścić z 30 na podłogę (by biszkopt pozostał prosty, można pominąć) pozostawić do wystudzenia.
Nasączenie:
125 ml ponczu - zimnej przegotowanej wody wymieszanej z 3 łyżkami likieru kawowego lub wódki
250 g gorzkiej czekolady, posiekanej
100 g mlecznej czekolady, posiekanej
180 ml mleka
350 g masła, w temperaturze pokojowej
1 szklanka cukru pudru (niepełna)
2 łyżki wódki lub 2 łyżki ekstraktu z wanilii
3 łyżki kawy naturalnej, zmielonej
300 g bezików (suchych w środku, nie piankowych)
Mleko podgrzać w garnuszku, do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać do niego obie posiekane czekolady, odstawić na 2 minuty. Wymieszać, by czekolada się rozpuściła, a w razie konieczności przetrzeć przez sitko. Wystudzić do temperatury pokojowej (sos czekoladowy powinien pozostać płynny).
Masło i cukier umieścić w misie miksera i utrzeć (końcówka do ubijania piany z białek) do otrzymania jasnej, puszystej i dobrze napowietrzonej masy maślanej. Dodać alkohol, kawę i utrzeć. Czekoladę strużką wlewać do masy maślanej, cały czas ucierając. Odstawić.
Bezy z grubsza pokruszyć i wymieszać z kremem czekoladowym.
Ponadto:
3/4 słoiczka powideł śliwkowych lub konfitury wiśniowej
600 ml śmietany kremówki, schłodzonej
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka kawy naturalnej, zmielonej
kakao, do oprószenia
Wykonanie
Upieczony biszopt pozostawić w formie, nasączyć ponczem. Posmarować warstwą powideł śliwkowych lub konfitury wiśniowej. Na wierzch wyłożyć warstwę kremu czekoladowo - kawowego w pokruszonymi bezami, wyrównać. Schłodzić. Po 3 - 4 godzinach chłodzenia ciasta, ubić śmietanę kremówkę z cukrem pudrem i kawą (wszystkie składniki umieścić razem w misie miksera i ubić do powstania kremu). Warstwą bitej śmietany posmarować ciasto, schłodzić. Przed podaniem oprószyć kakao.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/kostka-hiszpanska