Wykonanie

Obłędne ciasto
tortowe.
Biszkopt czekoladowy z
czekoladowym kremem maślanym z dodatkiem
alkoholu, pokruszonej
bezy i
kawy, przełożony powidłami lub
konfiturą wiśniową, z warstwą delikatnej kawowej
bitej śmietany. Ciasto sporych rozmiarów, doskonałe na wszelkie uroczystości czy imprezy. Kostka hiszpańska (nie mylić z Kostką Alpejską, która wkrótce zadebiutuje na MW ;-) to przekładane
czekoladowe ciasto kremowe z wyższej półki. Połączenie poszczególnych warstw jest bezbłędne, nieprzesłodzone, a jednocześnie kostka jest dość sycąca, nie da się zjeść dużo, doskonała do podziału ;-). Myślę, że Wam posmakuje!Ciasto można wykonać w wersji bezalkoholowej -
biszkopt nasączyć słabą
kawą zbożową, a
alkohol w kremie pominąć.Składniki na
biszkopt:4
jajkaszczypta
soli100 g drobnego
cukru do wypieków90 g
mąki pszennej tortowej35 g
kakaoWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną i
kakao wymieszać, przesiać.Blachę prostokątną o wymiarach 25 x 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia.W misie miksera umieścić
białka. Rozpocząć ubijanie. Po lekkim spienieniu się
białek dodać szczyptę
soli. Ubić, do sztywności. Dodawać
cukier, łyżka po łyżce, stopniowo, cały czas ubijając. Po zakończeniu ubijania dodać
żółtka i ubić. Dodać przesianą
mąkę z
kakao, delikatnie wymieszać szpatułką.Gotowe ciasto
biszkoptowe wyłożyć do formy, wyrównać.Piec w temperaturze 175ºC przez około 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, formę opuścić z 30 na podłogę (by
biszkopt pozostał prosty, można pominąć) pozostawić do wystudzenia.Nasączenie:125 ml ponczu - zimnej przegotowanej
wody wymieszanej z 3 łyżkami
likieru kawowego lub
wódki250 g
gorzkiej czekolady, posiekanej100 g
mlecznej czekolady, posiekanej180 ml
mleka350 g
masła, w temperaturze pokojowej1 szklanka
cukru pudru (niepełna)2 łyżki
wódki lub 2 łyżki ekstraktu z
wanilii3 łyżki
kawy naturalnej, zmielonej300 g bezików (suchych w środku, nie piankowych)
Mleko podgrzać w garnuszku, do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać do niego obie posiekane
czekolady, odstawić na 2 minuty. Wymieszać, by
czekolada się rozpuściła, a w razie konieczności przetrzeć przez sitko. Wystudzić do temperatury pokojowej (sos
czekoladowy powinien pozostać płynny).
Masło i
cukier umieścić w misie miksera i utrzeć (końcówka do ubijania piany z
białek) do otrzymania jasnej, puszystej i dobrze napowietrzonej masy
maślanej. Dodać
alkohol,
kawę i utrzeć.
Czekoladę strużką wlewać do masy
maślanej, cały czas ucierając. Odstawić.
Bezy z grubsza pokruszyć i wymieszać z
kremem czekoladowym.Ponadto:3/4 słoiczka
powideł śliwkowych lub
konfitury wiśniowej600 ml
śmietany kremówki, schłodzonej1 łyżka
cukru pudru1 łyżka
kawy naturalnej, zmielonej
kakao, do oprószeniaWykonanieUpieczony
biszopt pozostawić w formie, nasączyć ponczem. Posmarować warstwą
powideł śliwkowych lub
konfitury wiśniowej. Na wierzch wyłożyć warstwę
kremu czekoladowo -
kawowego w pokruszonymi
bezami, wyrównać. Schłodzić. Po 3 - 4 godzinach chłodzenia ciasta, ubić
śmietanę kremówkę z
cukrem pudrem i
kawą (wszystkie składniki umieścić razem w misie miksera i ubić do powstania kremu). Warstwą
bitej śmietany posmarować ciasto, schłodzić. Przed podaniem oprószyć
kakao.Smacznego :-).
