Wykonanie
Delikatny
biszkopt z aksamitnym kremem
kakaowym i
konfitura z
wiśni... mmm :)

biszkopt (należy upiec dwa takie blaty):3
jaja3 łyżki
mąki pszennej tortowej (z małą górką)1/5 łyżeczki
proszku do pieczenia4 łyżki
cukru1 płaska łyżeczka
cukru z
waniliąmasa
śmietanowo -
kakaowa:0,5 litra
śmietany kremówki 30%4 kopiaste łyżki
cukru pudru2 kopiaste łyżki ciemnego
kakao2 płaskie łyżki
żelatynyponcz:3/4 szklanki
wody + sok z połowy
cytryny +
cukier do smaku (dałam 1 kopiastą łyżeczkę)dodatkowo:1 słoiczek
konfitury lub
dżemu wiśniowego100 gramów
gorzkiej czekoladywisienki kandyzowane
Białka ubić z
cukrem na sztywną pianę, delikatnie połączyć na wolnych obrotach miksera z innymi składnikami, ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej
kaszą manną tortownicy o średnicy 22 cm, piec około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni, schłodzić do temperatury pokojowej.Należy upiec dwa takie
biszkopty.Składniki ponczu dokładnie wymieszać ze sobą.Każdy z blatów
biszkoptowych nasączyć ponczem.Jeden z blatów posmarować połową słoiczka
dżemu lub
konfitury.1 łyżkę
żelatyny wymieszać dokładnie z 1/4 szklanki gorącej
wody, schłodzić do temperatury pokojowej mieszając co jakiś czas (ma być wciąż płynna).250 gramów
śmietany kremówki ubić na pół sztywno ( pozostałą włożyć do lodówki), dodać
cukier puder i
kakao, miksować na najwyższych obrotach do połączenia składników, ale nie dłużej.Do
żelatyny dodać 1 łyżkę masy, wymieszać, następnie energicznym ruchem wlać do całości i szybko zmiksować na najwyższych obrotach przez około 1 minuty.Krem
kakaowy wyłożyć na posmarowany
biszkopt, wyrównać powierzchnię, przykryć drugim naponczowanym
biszkoptem, lekko docisnąć i włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.Po tym czasie wierzchni
biszkopt posmarować resztą
konfitury.Resztę
śmietany zmiksować z
cukrem,
kakao,
potem połączyć z
żelatyną jak poprzednim razem.Wyrównać powierzchnię, ewentualnie wygładzić skrobką cukierniczą.Włożyć do lodówki do stężenia (najlepiej na całą noc).Przed podaniem udekorować startą (ścierałam na obieraczce do jarzyn)
czekoladą i wisienkami.



