ßßß Cookit - przepis na wątróbka drobiowa w potrawce

wątróbka drobiowa w potrawce

nazwa

Wykonanie

Szybki, tani i smaczny obiad :)
0,5 kg wątróbki drobiowej
2 średnie cebule
2 średnie marchewki
1 mała pietruszka
1 duży por
3/4 szklanki bulionu drobiowego
2 łyżki śmietany 18% (opcjonalnie)
sól, pieprz
dodatkowo:
około 0,5 szklanki mąki pszennej do obtaczania
pęczek zielonej pietruszki
Wątróbkę myjemy, następnie delikatnie osuszamy, obtaczamy w mące i kładziemy na rozgrzany olej. W czasie kiedy wątróbka się smaży ,obie cebule kroimy w talarki, dodajemy do wątróbki, smażymy około 5 minut.
Marchewkę, pietruszkę ścieramy na tace na dużych oczkach, pora kroimy w talarki, warzywa wrzucamy na patelnię z wątróbką, smażymy około 3 - 4 minut na większym ogniu, potem zalewamy całość gorącym bulionem, zmniejszamy gaz i dusimy pod przykryciem około 5 minut, całość przyprawiamy solą i pieprzem. Parę minut po wyłączeniu dodajemy zahartowaną śmietanę (opcjonalnie).
Podajemy z ziemniakami, pieczywem lub makaronem, posypaną siekaną zieloną pietruszką.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2014/07/watrobka-drobiowa-w-potrawce.html