Wykonanie
Szybki, tani i smaczny obiad :)

0,5 kg
wątróbki drobiowej2 średnie
cebule2 średnie
marchewki1 mała
pietruszka1 duży
por3/4 szklanki
bulionu drobiowego2 łyżki
śmietany 18% (opcjonalnie)
sól,
pieprzdodatkowo:około 0,5 szklanki
mąki pszennej do obtaczaniapęczek zielonej
pietruszkiWątróbkę myjemy, następnie delikatnie osuszamy, obtaczamy w
mące i kładziemy na rozgrzany
olej. W czasie kiedy
wątróbka się smaży ,obie
cebule kroimy w talarki, dodajemy do
wątróbki, smażymy około 5 minut.
Marchewkę,
pietruszkę ścieramy na tace na dużych oczkach,
pora kroimy w talarki, warzywa wrzucamy na patelnię z
wątróbką, smażymy około 3 - 4 minut na większym ogniu,
potem zalewamy całość gorącym
bulionem, zmniejszamy gaz i dusimy pod przykryciem około 5 minut, całość przyprawiamy
solą i
pieprzem. Parę minut po wyłączeniu dodajemy zahartowaną
śmietanę (opcjonalnie).Podajemy z
ziemniakami,
pieczywem lub
makaronem, posypaną siekaną zieloną
pietruszką.
