ßßß Cookit - przepis na muffiny z trzema czekoladami

muffiny z trzema czekoladami

nazwa

Wykonanie

2 jaja
80 gramów oleju
70 gramów posiekanych 3 rodzajów czekolad (białej, gorzkiej i mlecznej)
150 ml mleka
200 gramów mąki pszennej
120 gramów cukru
2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 kopiaste łyżki ciemnego kakao
parę kropel aromatu rumowego (opcjonalnie) na wierzch:
lukier: 0,5 szklanki cukru pudru, 0,5 łyżeczki soku z cytryny, 1 łyżeczka wody
80 gramów czekolady mlecznej
80 gramów czekolady gorzkiej
W jednej misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól i cukier. W drugiej jaja, mleko, aromat, olej. Zawartość drugiej miski przelać do pierwszej, wymieszać łyżką do połączenia składników, wsypać posiekane czekolady, rozprowadzić po masie. Formę do muffin wypełnić papilotkami, nakładać masę do 2/3 ich wysokości. Piec około 22 minut w temperaturze 180 stopni, wystudzić. Obie czekolady rozpuścić osobno w kąpieli wodnej, składniki lukru wymieszać ze sobą. Na każdą babeczkę nakładać "łatkę" z lukru, pozostawić do zastygnięcia, potem nałożyć polewę mleczną i gorzką, odstawić do zastygnięcia.
Rada:
Do polania babeczek możemy użyć również białej czekolady, lecz nie będzie ona śnieżnobiała.
Lukier powinien być gęsty i przy spływaniu tworzyć "nitki".
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2014/03/muffiny-z-trzema-czekoladami.html