Wykonanie

2
jaja80 gramów
oleju70 gramów posiekanych 3 rodzajów
czekolad (białej, gorzkiej i
mlecznej)150 ml
mleka200 gramów
mąki pszennej120 gramów
cukru2 kopiaste łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli2 kopiaste łyżki ciemnego
kakaoparę kropel
aromatu rumowego (opcjonalnie) na wierzch:
lukier: 0,5 szklanki
cukru pudru, 0,5 łyżeczki
soku z cytryny, 1 łyżeczka
wody80 gramów
czekolady mlecznej80 gramów
czekolady gorzkiejW jednej misce wymieszać
mąkę,
kakao,
proszek do pieczenia,
sól i
cukier. W drugiej
jaja,
mleko, aromat,
olej. Zawartość drugiej miski przelać do pierwszej, wymieszać łyżką do połączenia składników, wsypać posiekane
czekolady, rozprowadzić po
masie. Formę do muffin wypełnić papilotkami, nakładać masę do 2/3 ich wysokości. Piec około 22 minut w temperaturze 180 stopni, wystudzić. Obie
czekolady rozpuścić osobno w kąpieli
wodnej, składniki lukru wymieszać ze sobą. Na każdą babeczkę nakładać "łatkę" z lukru, pozostawić do zastygnięcia,
potem nałożyć polewę
mleczną i gorzką, odstawić do zastygnięcia.Rada:Do polania babeczek możemy użyć również
białej czekolady, lecz nie będzie ona śnieżnobiała.
Lukier powinien być gęsty i przy spływaniu tworzyć "
nitki".
