Wykonanie
Orzeźwiające ciasto, które wywoła uśmiech nie tylko na twarzach dzieci :)Proste i tanie, możemy zrobić go również na przykład na okrągłych biszkoptach, herbatnikach lub na jasnym
biszkopcie.
biszkopt:2
jaja2 kopiaste łyżki
mąki pszennej1 płaska łyżka
mąki ziemniaczanej3 kopiaste łyżki
cukru1/3 łyżeczki
proszku do pieczenia1,5 łyżki ciemnego
kakaoponcz: 1/3 szklanki zimnej
wody + sok z 1/3
cytryny8
galaretek ( po 2 w każdym smaku, dałam
wiśniowe,
pomarańczowe,
agrestowe i
cytrynowe)1,2 kg
serka wiaderkowegodowolne przystrojenie ( u mnie kolorowa posypka)
Białka ubijamy na pianę, dodajemy
cukier, miksujemy krótko, dodajemy
żółtka, ucieramy,
potem stopniowo dosypujemy
mąki wymieszane z
proszkiem do pieczenia,
kakao, miksujemy do połączenia składników.Tortownicę o średnicy 22 cm smarujemy tłuszczem (dno i nisko boki), posypujemy
kaszą manną, wylewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy do suchego patyczka, u mnie około 22 minuty. Schładzamy. Ponczujemy.
Twaróg dzielimy na 4 części: 3 po 330 gramów i jedną 200 gramową. Spowodowane jest to ograniczonymi możliwościami tortownicy. Wiadomo, jeśli użyjemy większej, możemy poszaleć z większą ilością
sera.Pierwsze dwie
galaretki rozpuszczamy bardzo dokładnie w 3/4 szklanki wrzątku, schładzamy, czekamy, aż
galaretka zacznie lekko tężeć, miksujemy z pierwszą częścią
sera, wykładamy na naponczowany
biszkopt. Jeśli masa serowa jest bardzo "lejąca", poczekajmy aż zacznie lekko tężeć, wtedy wylejmy ją na
biszkopt, w przeciwnym wypadku, kawałeczki
biszkoptu lub
biszkopty "podejdą" nam do góry.Ciasto wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.To samo robimy z 2 pozostałymi częściami
twarogu i z trzecią 200 gramową (ją też mieszamy z dwoma
galaretkami rozpuszczonymi w 3/4 szklanki wrzątku).Stężałe ciasto dowolnie dekorujemy.
