ßßß
przepis stądkluski:1 kg ziemniaków1 duże jajo1 szklanka mąki pszennej (czasem więcej, wszystko zależy od ziemniaków)3/4 łyżeczki soli0,5 łyżeczki pieprzu czarnego1 łyżka mąki ziemniaczanejdodatkowo jako omasta:2 średnie cebule200 - 250 gramów wędzonego boczku0,8 kg kiszonej kapusty (może być z marchewką)1 cebulaliść laurowy4 ziarenka ziela angielskiegoczarny pieprzszczypta kminku0,5 łyżeczki cukruKapustę, jeśli jest bardzo kwaśna można przepłukać pod bieżącą wodą, odcisnąć, pokroić drobno.Włożyć do garnka, wrzucić przyprawy, zalać wodą do 3/4 wysokości, gotować do miękkości kapusty ( u mnie około 50 minut).Cebule posiekać, usmażyć na złoto na patelni, przełożyć do kapusty wymieszać, ewentualnie doprawić.Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na pure.Dokładnie wycisnąć z soku (można użyć gazy lub bardzo gęstego sita). Soku nie wylewać. Po kilkunastu minutach na dnie soku wytrąci się krochmal, odsączyć go jak się tylko da najbardziej z soku i przełożyć do ziemniaków. Wbić jajo, dodać przyprawy, mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszać dokładnie łyżką.Ciasto ma być bardzo gęste, inaczej kluski nam się rozpadną podczas gotowania, ale też i nie przesadzajmy z mąką, bo będą twardawe.
W dużym garnku zagotować wodę, lekko ją osolić, nabierać porcję ciasta wielkości 3/3 łyżeczki, wkładać do wrzątku, przytrzymać chwilkę, kluseczka sama nam się od łyżki odklei. Gotować partiami po około 7 - 10 minut, na małym ogniu, czas gotowania zależy od wielkości kluseczek.Odcedzić.Boczek pokroić na paseczki, podsmażyć w dużym rondlu z posiekaną cebulą, następnie do rondla z boczkiem przełożyć odcedzone kluski, wszystko razem podgrzewać mieszając. Podawać z duszoną kapustą.