ßßß
ciasto ziemniaczane:około kilograma ugotowanych, ostudzonych ziemniaków3/4 - 1 szklanki mąki pszennej (zależy to od ziemniaków)2 małe jaja lub 1 duże2 średnie cebulesól, pieprzmąka do obtaczania kotletówfarsz:400 gramów mrożonego szpinaku3 kopiaste łyżki drobno startego pikantnego żółtego sera2 łyżki mąki pszennej2 łyżki oleju4 - 5 ząbków czosnkusól, pieprzdip:duży jogurt naturalny3 ząbki czosnkusól, pieprzpęczek posiekanej natki pietruszki lub koperkuSzpinak rozmrozić w rondlu, dodać olej, gotować na małym ogniu do jak największego zredukowania soku.Następnie do szpinaku dodać sól (uważajmy, by nie przesadzić, bo dodajemy również ser żółty), pieprz i zmiażdżony czosnek, pogotować wszystko chwilkę mieszając, następnie szpinak zasypać najpierw jedną łyżką mąki, wymieszać do zgęstnienia, a potem drugą i czynność powtórzyć. Do szpinaku dosypywać stopniowo ser, mieszać dokładnie. Farsz schłodzić.Ziemniaki zmielić w maszynce lub przepuścić przez praskę.Cebule posiekać dość drobno, przysmażyć na złoto na niewielkiej ilości oleju, odsączyć z oleju, dodać do ziemniaków.Do ziemniaków i cebuli wbić jaja, dodać mąkę, sól i pieprz, wyrobić na jednolite ciasto. Ciasto ma łatwo odchodzić od ręki, by dały formować się krokiety, jednak jeśli po dodaniu 1 szklanki mąki ono dalej będzie mocno klejące, formujemy krokiety omączonymi dłońmi, nie dodawajmy więcej mąki.Z całości ciasta odrywamy niewielkie kawałki, rozpłaszczamy je na omączonej dłoni, w środek nakładamy 1 łyżeczkę farszu, formujemy "zawiniątko", przykrywamy drugim rozpłaszczonym, mniejszym kawałkiem ciasta, formujemy owalny placuszek, obtaczamy w mące i smażymy na złoto, na oleju, odsączamy na ręczniku papierowym.
Jogurt mieszamy ze zmiażdżonym czosnkiem, dodajemy przyprawy oraz posiekaną zieleninę, mieszamy wszystko.Dipem polewamy krokiety, smacznego :)