Wykonanie
Jeśli lubicie
szpinak, spróbujcie, bardzo, bardzo polecam :) A jeśli nie lubicie, zachęcam do wypróbowania tych krokietów w dwóch wersjach :)

ciasto ziemniaczane:około kilograma ugotowanych, ostudzonych
ziemniaków3/4 - 1 szklanki
mąki pszennej (zależy to od
ziemniaków)2 małe
jaja lub 1 duże2 średnie
cebulesól,
pieprzmąka do obtaczania kotletówfarsz:400 gramów
mrożonego szpinaku3 kopiaste łyżki drobno startego pikantnego
żółtego sera2 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
oleju4 - 5 ząbków
czosnkusól,
pieprzdip:duży
jogurt naturalny3 ząbki
czosnkusól,
pieprzpęczek posiekanej
natki pietruszki lub
koperkuSzpinak rozmrozić w rondlu, dodać
olej, gotować na małym ogniu do jak największego zredukowania soku.Następnie do
szpinaku dodać
sól (uważajmy, by nie przesadzić, bo dodajemy również
ser żółty),
pieprz i zmiażdżony
czosnek, pogotować wszystko chwilkę mieszając, następnie
szpinak zasypać najpierw jedną łyżką
mąki, wymieszać do zgęstnienia, a
potem drugą i czynność powtórzyć. Do
szpinaku dosypywać stopniowo
ser, mieszać dokładnie. Farsz schłodzić.
Ziemniaki zmielić w maszynce lub przepuścić przez praskę.
Cebule posiekać dość drobno, przysmażyć na złoto na niewielkiej ilości
oleju, odsączyć z
oleju, dodać do
ziemniaków.Do
ziemniaków i
cebuli wbić
jaja, dodać
mąkę,
sól i
pieprz, wyrobić na jednolite ciasto. Ciasto ma łatwo odchodzić od ręki, by dały formować się krokiety, jednak jeśli po dodaniu 1 szklanki
mąki ono dalej będzie mocno klejące, formujemy krokiety omączonymi dłońmi, nie dodawajmy więcej
mąki.Z całości ciasta odrywamy niewielkie kawałki, rozpłaszczamy je na omączonej dłoni, w środek nakładamy 1 łyżeczkę farszu, formujemy "zawiniątko", przykrywamy drugim rozpłaszczonym, mniejszym kawałkiem ciasta, formujemy owalny placuszek, obtaczamy w
mące i smażymy na złoto, na
oleju, odsączamy na ręczniku papierowym.
Jogurt mieszamy ze zmiażdżonym
czosnkiem, dodajemy
przyprawy oraz posiekaną
zieleninę, mieszamy wszystko.Dipem polewamy krokiety, smacznego :)
