Wykonanie
Szybka, syta smaczna zupka podana nieco inaczej :)

1 średni
kalafior (poza sezonem paczuszka 400 gramów mrożonego)250 gramów
białej kiełbasy3 kopiaste łyżki
ryżu1
czerwona papryka1
zielona papryka1,5 litra
wywaru warzywnego (może być z kostki)1 duża lub dwie małe
cebule0,5 szklanki kwasu z
ogórków kiszonych lub 0,5 szklanki zimnego
wywaru1 płaska łyżka
mąki pszennej1 łyżka
sosu sojowego ciemnego lub 2 łyżki
maggisól,
pieprzsiekany
koperek lub
pietruszka1,5 litra
wywaru zagotować z
sosem sojowym, wsypać przepłukany
ryż, gotować około 8 minut.
Kiełbasę pokroić w plasterki, podsmażyć na niewielkiej ilości
oleju, wrzucić do
ryżu, gotować dalsze 10 minut, następnie wyjąć
kiełbasę na talerzyk.
Papryki pokroić w paseczki, krótko przesmażyć na
maśle lub
oleju z
kiełbasy, wrzucić do zupy razem z pociętym na różyczki
kalafiorem, gotować do miękkości warzyw.
Cebule posiekać, lekko zrumienić na patelni, zasypać
mąką, zasmażyć krótko, następnie na patelnię wlać zimny kwas z
ogórków lub zimny
wywar, rozprowadzić, wlać do zupy. Zagotować, wrzucić
kiełbasę, zagotować i doprawić.Na talerzach posypać siekaną
zieleniną.