ßßß
1 średni kalafior (poza sezonem paczuszka 400 gramów mrożonego)250 gramów białej kiełbasy3 kopiaste łyżki ryżu1 czerwona papryka1 zielona papryka1,5 litra wywaru warzywnego (może być z kostki)1 duża lub dwie małe cebule0,5 szklanki kwasu z ogórków kiszonych lub 0,5 szklanki zimnego wywaru1 płaska łyżka mąki pszennej1 łyżka sosu sojowego ciemnego lub 2 łyżki maggisól, pieprzsiekany koperek lub pietruszka1,5 litra wywaru zagotować z sosem sojowym, wsypać przepłukany ryż, gotować około 8 minut.Kiełbasę pokroić w plasterki, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, wrzucić do ryżu, gotować dalsze 10 minut, następnie wyjąć kiełbasę na talerzyk.Papryki pokroić w paseczki, krótko przesmażyć na maśle lub oleju z kiełbasy, wrzucić do zupy razem z pociętym na różyczki kalafiorem, gotować do miękkości warzyw.Cebule posiekać, lekko zrumienić na patelni, zasypać mąką, zasmażyć krótko, następnie na patelnię wlać zimny kwas z ogórków lub zimny wywar, rozprowadzić, wlać do zupy. Zagotować, wrzucić kiełbasę, zagotować i doprawić.Na talerzach posypać siekaną zieleniną.