ßßß Cookit - przepis na Gulasz szegedyński

Gulasz szegedyński

nazwa

Wykonanie

Wzorowałam się na przepisie Makłowicza. Potrawa pochodzi z Węgier, gdzie nazywana jest szekelykaposta, czyli kapusta po szeklersku. Nazwa pochodzi od ludu Szeklerów,zamieszkujących Siedmiogród od niepamiętnych czasów. Ja przyrządziłam danie na ostro. To po prostu świetnie smakująca kapusta z dużą ilością mięsa.
0,6 kg kiszonej kapusty
0,8 kg wieprzowiny (dałam chudą łopatkę)
1 duża cebula
2 łyżeczki słodkiej papryki
papryka ostra (wg upodobań)
0,5 łyżeczki kminku
2 ząbki czosnku
80 ml kwaśnej śmietany + 1,5 łyżeczki mąki pszennej
sól
W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy drobno posiekaną cebulę, szklimy ją, dodając pod koniec drobno posiekany czosnek.
Zdejmujemy garnek z ognia, wsypujemy paprykę, mieszamy, stawiamy znów na ogniu. Dodajemy pokrojone w sporą kostkę mięso, zalewamy szklanką wrzątku i dusimy ok. 20 minut, w razie potrzeby podlewając odrobiną wody i doprawiając solą.
Kapustę płuczemy pod wodą jeśli jest mocno kwaśna, ja nie płukałam (lubimy kwaśne bigosy i gulasze), odciskamy ją i szatkujemy, wrzucamy do mięsa, dodajemy kminek, zalewamy woda tak, by sięgała do 3/4 wysokości kapusty. dusimy na małym ogniu około 60 minut, mieszając od czasu do czasu.
Gdy mięso z kapustą zmiękną, doprawiamy do smaku solą i ostrą papryką, wlewamy śmietanę wymieszaną z mąką, zagotowujemy.
Danie można podać z kluskami kładzionymi, knedlami, ziemniakami lub np z pieczywem.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2014/01/gulasz-szegedynski.html