ßßß
0,6 kg kiszonej kapusty0,8 kg wieprzowiny (dałam chudą łopatkę)1 duża cebula2 łyżeczki słodkiej paprykipapryka ostra (wg upodobań)0,5 łyżeczki kminku2 ząbki czosnku80 ml kwaśnej śmietany + 1,5 łyżeczki mąki pszennejsólW garnku rozgrzewamy olej, dodajemy drobno posiekaną cebulę, szklimy ją, dodając pod koniec drobno posiekany czosnek.Zdejmujemy garnek z ognia, wsypujemy paprykę, mieszamy, stawiamy znów na ogniu. Dodajemy pokrojone w sporą kostkę mięso, zalewamy szklanką wrzątku i dusimy ok. 20 minut, w razie potrzeby podlewając odrobiną wody i doprawiając solą.Kapustę płuczemy pod wodą jeśli jest mocno kwaśna, ja nie płukałam (lubimy kwaśne bigosy i gulasze), odciskamy ją i szatkujemy, wrzucamy do mięsa, dodajemy kminek, zalewamy woda tak, by sięgała do 3/4 wysokości kapusty. dusimy na małym ogniu około 60 minut, mieszając od czasu do czasu.Gdy mięso z kapustą zmiękną, doprawiamy do smaku solą i ostrą papryką, wlewamy śmietanę wymieszaną z mąką, zagotowujemy.Danie można podać z kluskami kładzionymi, knedlami, ziemniakami lub np z pieczywem.