Wykonanie
Wzorowałam się na przepisie Makłowicza. Potrawa pochodzi z Węgier, gdzie nazywana jest szekelykaposta, czyli
kapusta po szeklersku. Nazwa pochodzi od ludu Szeklerów,zamieszkujących Siedmiogród od niepamiętnych czasów. Ja przyrządziłam danie na ostro. To po prostu świetnie smakująca
kapusta z dużą ilością
mięsa.

0,6 kg
kiszonej kapusty0,8 kg
wieprzowiny (dałam chudą
łopatkę)1 duża
cebula2 łyżeczki
słodkiej paprykipapryka ostra (wg upodobań)0,5 łyżeczki
kminku2 ząbki
czosnku80 ml kwaśnej
śmietany + 1,5 łyżeczki
mąki pszennejsólW garnku rozgrzewamy
olej, dodajemy drobno posiekaną
cebulę, szklimy ją, dodając pod koniec drobno posiekany
czosnek.Zdejmujemy garnek z ognia, wsypujemy
paprykę, mieszamy, stawiamy znów na ogniu. Dodajemy pokrojone w sporą kostkę
mięso, zalewamy szklanką wrzątku i dusimy ok. 20 minut, w razie potrzeby podlewając odrobiną
wody i doprawiając
solą.
Kapustę płuczemy pod
wodą jeśli jest mocno kwaśna, ja nie płukałam (lubimy kwaśne bigosy i gulasze), odciskamy ją i szatkujemy, wrzucamy do
mięsa, dodajemy
kminek, zalewamy
woda tak, by sięgała do 3/4 wysokości
kapusty. dusimy na małym ogniu około 60 minut, mieszając od czasu do czasu.Gdy
mięso z
kapustą zmiękną, doprawiamy do smaku
solą i
ostrą papryką, wlewamy
śmietanę wymieszaną z
mąką, zagotowujemy.Danie można podać z kluskami kładzionymi, knedlami,
ziemniakami lub np z
pieczywem.