Składniki:wieprzowina 1 kgsólpaprykamąka pszenna 6 dagcebula 5 dagsmalec do smażeniakoncentrat pomidorowy Pudliszki 70 gśmietana 20 dagsólczosnek 1 ząbekWykonanie:Mięso opłukać, pokroić na kotlety (można delikatnie rozbić). Oprószyć solą, papryką,mąką i osmażyć na rumiano z obu stron, kładąc na silnie rozgrzany tłuszcz.Po usmażeniu przełożyć do rondelka. Na tłuszczu ze smażenia lekko zrumienić pokrojoną cebulę oprószoną papryką.Dodać do mięsa, podlać niewielką ilością wody i dusić do miękkości.Śmietanę wymieszać z koncentratem i resztą mąki, wlać do mięsa, mieszając zagotować.Przed podaniem dodać roztarty czosnek. Podawać z kluseczkami kładzionymi, francuskimi lub ziemniakami.