ßßß Cookit - przepis na Zrazy wieprzowe po węgiersku

Zrazy wieprzowe po węgiersku

nazwa

Wykonanie

Składniki:
wieprzowina 1 kg
sól
papryka
mąka pszenna 6 dag
cebula 5 dag
smalec do smażenia
koncentrat pomidorowy Pudliszki 70 g
śmietana 20 dag
sól
czosnek 1 ząbek
Wykonanie:
Mięso opłukać, pokroić na kotlety (można delikatnie rozbić). Oprószyć solą, papryką,
mąką i osmażyć na rumiano z obu stron, kładąc na silnie rozgrzany tłuszcz.
Po usmażeniu przełożyć do rondelka. Na tłuszczu ze smażenia lekko zrumienić pokrojoną cebulę oprószoną papryką.
Dodać do mięsa, podlać niewielką ilością wody i dusić do miękkości.
Śmietanę wymieszać z koncentratem i resztą mąki, wlać do mięsa, mieszając zagotować.
Przed podaniem dodać roztarty czosnek. Podawać z kluseczkami kładzionymi, francuskimi lub ziemniakami.
Źródło:http://gorzko-gorzki.blogspot.com/2014/06/zrazy-wieprzowe-po-wegiersku.html