Wykonanie
Składniki:ćwiartki
kurczaka 1,5 kg
sól,
paprykasłonina 4 dag
cebula 5 dag
koncentrat pomidorowy 5 dagrosół 0 , 5 l
masło 3 dag
mąka pszenna 2 dag
śmietana 20 dagWykonanie:Sprawione i umyte porcje
kurczaka nasolić na godzinę przed przyrządzeniem. Następnie oprószyć
papryką, osmażyć na tłuszczu rumieniąc, przenieść do rondla, dodać tłuszcz ze smażenia, pokrajaną
cebulę i dusić podlewając rosołem. Z
masła i
mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić ją
koncentratem pomidorowym i wlać do sosu, mieszając zagotować; jeżeli potrzeba doprawić
solą i
papryką do smaku. Poddusić potrawę. Przed podaniem sos przetrzeć, wymieszać ze
śmietaną. Podawać z kluseczkami kładzionymi.